Ordonanta lui Tudorel este atat de hoteasca incat permite doua ticalosii majore. Ce se ascunde in spatele perdelei de fum

analize

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu, o experimentata cunoscatoare a sistemului juridic, explica detaliat cum ordonanta de urgenta pe justitie nu numai ca va bloca total activitatea procurorilor DNA ci si va fi extrem de utila infractorilor in timpul proceselor intentate de DNA.

Ordonanta hoteasca a lui Tudorel Toader va permite inculpatilor sa conteste calitatea procurorilor, astfel incat cazurile acestora sa fie anulate in fata instantei.

„Probabil ca pe multi i-a surprins atitudinea extrem de rezervata a ministrului Justitiei in chestiunea interpretarii prevederilor ordonantei sale privind Legile Justitiei.

Tudorel Toader, cel degraba varsatoriu de lectii de drept cu toate ocaziile si in toate locurile, de aceasta data a refuzat cu obstinatie sa explice vointa legiuitorului, in acest caz fix a domniei sale, in privinta procurorilor DNA. Oare de ce?

Pentru ca a obtinut deja efectul scontat, unul sistemic, in mod evident premeditat, pregatit cu migala, si nu vrea sub nicio forma sa-l pericliteze.

‘Legea este lege si trebuie respectata de toata lumea. Am incredere ca Sectia de procurori va da interpretarea corecta catre sistem’, a spus ministrul Justitiei.

Sectia de procurori a CSM a luat intr-adevar decizia corecta, logica din punct de vedere constitutional, dar care e numai o recomandare de interpretare pentru sefii parchetelor, nu are valoare juridica: prevederile OUG nu pot retroactiva, deci procurorii care au fost numiti in functii raman acolo, indiferent daca au vechime prevazuta de noua lege si chiar daca au fost numiti nu in baza unui concurs, ci a unui interviu.

Cei delegati vor pleca, desi si aici se poate pune problema unei retroactivitati, cat timp la delegarea in functie conditiile legale erau indeplinite.

Un prim punct a fost deja bifat. O parte din procurorii DNA vor pleca din institutie. Asta va prespune un transfer de dosare si o inevitabila incetinire a muncii din cauza supraaglomerarii celor ramasi si a faptului ca fiecare trebuie sa se familiarizeze cu noile dosare primite.

(…) Dar articolul 7 din OUG, in vigoare, spune ca ‘Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete, raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare’.

Deci articolul 7 din OUG nu face nicio distinctie intre procurori numiti si delegati.

Si atunci ce se poate intampla? Ceea ce mizeaza dl Toader sa se intample. Adica avocatii sa-si faca treaba si sa ridice exceptia de necompetenta in cazul procurorilor care nu indeplinesc conditia de vechime sau de concurs.

Chiar ministrul a strecurat in declaratie o diferenta intre procurori, ‘cei care sunt numiti pe baza de concurs si o alta – cei numiti pe baza de interviu, cu deosebirile respective’.

Ce va face judecatorul cu o astfel de exceptie? Pentru el, recomandarea CSM nu are nicio valoare juridica. Judecatorul are pe masa o prevedere dintr-o ordonanta care conditioneaza functionarea in DNA de indeplinirea unor conditii cumulative. Probabil ca se vor gasi destui care sa o aplice in sensul dorit atunci cand art. 7 a fost introdus. Textul este atat de confuz incat nici nu e nevoie de rea credinta pentru o asemenea interpretare.

Este motivul pentru care procurorii care raman in DNA vor trai cu spaima permanenta ca orice act de procedura vor face de astazi ar putea fi anulat de judecator in camera preliminara sau chiar mai tarziu.

De aceea, eu cred ca pana la clarificarea definitiva a spetei nu se va mai lucra aproape nimic. Deci este atins al doilea scop urmarit – blocarea de facto a activitatii din cauza unei uriase incertitudini. Una careia ministrul nu are niciun interes sa ii puna capat, nici macar prin declaratiile proprii”, a scris Ioana Ene Dogioiu pe ziare.com.

Declaratiile lui Tudorel Toader dupa intalnirea cu Dragnea:

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: