Orlando anunta ca va sanctiona Administratia Prezidentiala: „Ii dau un sfat lui Iohannis, sa nu duca un razboi cu mine”

politica

Ministrul Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, a afirmat marti seara, la Antena 3, ca, dupa ce purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis a sustinut declaratia de presa privind reducerea bugetului Administratiei Prezidentiale la rectificarea bugetara, intre ora 09.00 si 20.00 in sistemul informatic au fost introduse contracte de aproximativ 20 de milioane de lei. Teodorovici sustine ca in urma acelor declaratii a fost dispus un control la Administratia Prezidentiala, dar si la alte institutii, si au fost descoperite contracte neinregistrate, iar aceasta situatie va duce la sanctiuni.

“Noi am detasat un control pe baza acelor declaratii facute de purtatorul de cuvant, declaratii care au aratat incalcarea OUG 88/2013. Am detasat un control nu doar la Administratia Prezidentiala, ci la toate structurile statului. (…) Este deja un raport preliminar, poate in urmatoarele zile o sa fie si incheiat si acolo se arata foarte clar ca legea a fost incalcata. Nu incerc sa ma hazardez sa fac o declaratie publica fara sa am argumentele in spate. In acea zi, cand au facut acele declaratii publice, de la ora 09.00 si ceva pana la ora 20.00, cam 20 de milioane de lei au fost introduse in contracte, in sistemul nostru informatic. Ca sa se poata face acest lucru, legea spune foarte clar ca inainte intri in sistemul informatic, faci o rezervare de spatiu de credit de angajament. (…) Facand asta in ultima clipa, insemna ca ce – fie ca nu are contracte in spate si a pus cifrele acolo doar ca sa dea bine si poate ai avut, domnule, contractele semnate, dar neintroduse”, a declarat Eugen Teodorovici, citat de news.ro.

Teodorovici a spus ca in urma controalelor au fost descoperite contracte neinregistrate, iar aceasta situatie va duce la aplicare unor sanctiuni.

“Au gasit (contracte –n.r.) si nu au fost inregistrate si vor fi probabil si ceva sanctiuni. Amenzi care vor fi aplicate ficarui ordonator de credite care a incalcat legea si mai departe sa se indrepte asupra persoanei care a incalcat legea”, a mai spus ministrul.

Intrebat daca atacurile presedintelui la adresa PSD pot fi puse pe seama diminuarii bugetului Administratiei Prezidentiale, Teodorovici a replicat: “As vrea, daca imi permite domnul presedinte, sa ii dau un sfat: nu stiu cu cine isi permite si poate sa duca un razboi de acest tip, cu mine nu poate sa il duca. Daca am o viata in administratie este foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa speri la asa ceva. Daca spun un lucru, inseamna ca asa este. (…)”.

Rectificarea bugetara anuntata de Guvern nu are nicio legatura cu necesitatea consolidarii bugetului national, ci este un instrument de sanctionare a institutiilor nesubordonate PSD, Guvernul apeland la o forma de sabotaj bugetar, declarat in 7 august Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al sefului statului.

In ceea ce priveste reducerea bugetului Administratiei Prezidentiale, aceasta este o incalcare grosolana si o incercare de a bloca activitatea unei institutii fundamentale, cu consecinte grave, a mai spus Dobrovolschi. De asemenea, Administratia prezidentiala afirma ca blocarea activitatii presedintelui de catre Guvern, prin masuri precum rectificarea bugetara negativa, este de natura sa afecteze buna functionare a statului si a trimis Ministerului Finantelor o adresa in care solicita modificarea fisei de rectificare bugetara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: