Ororile din Voluntari. Ciolos ii cere lui Ciolacu sa ii dea afara pe Firea si Budai din Guvern: „PSD arata deja ca o mafie in care se acopera toti unii pe altii”

politica

Dacian Ciolos, resturi, Schengen, Marcel Ciolacu

Fostul premier Dacian Ciolos acuza ca in spatele ororilor din caminele de batrani din Voluntari se afla o „mafie in care se acopera toti unii pe altii”, mafie formata din membri ai PSD.

„Dupa descoperirea ororilor petrecute in caminele de batrani din Voluntari ar fi trebuit sa vedem deja cateva demisii din Guvern, dar PSD arata deja ca o mafie in care se acopera toti unii pe altii.

Daca Marcel Ciolacu nu a cerut inca demisiile ministrilor Gabriela Firea si Marius Budai inseamna ca ingaduie existenta crimei organizate din propriul partid si Guvern care a dus la mutilarea si torturarea pentru bani a unor batrani lipsiti de aparare. Seniori care sperau sa-si gaseasca linistea din ultimii ani ai vietii in niste adaposturi reglementate si controlate de statul catre care au platit contributii ani de zile. Institutiile care ar fi trebuit sa-i protejeze, Ministerul Muncii si Ministerul Familiei, sunt conduse de pesedistii Budai si Firea.

Domnule Ciolacu, daca ministrul Muncii mai ramane in functie va veti face direct responsabil de ororile petrecute la Voluntari. Daca Gabriela Firea – ale carei legaturi cu institutia din Voluntari in care s-au petrecut ororile sunt documentate in detaliu de ziaristii Ovidiu Vanghele si Bianca Albu – mai ramane in viata politica si in PSD, va consider complice la modul in care au fost tratati acei batrani.

Acest gen de comportament de clan in care gasti cu conexiuni politice vad in batrani doar o sursa de bani si care-i trateaza doar ca pe un produs compromit adevaratele organizatii si centre de ingrijire care fac treaba buna, uneori chiar in ciuda institutiilor ineficiente. Institutii care, iata, sunt preocupate de abordari banditesti”, a scris Ciolos pe Facebook.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea (PSD), sustine ca dezvaluirile din presa privind implicarea unor apropiati ai ei in cazul batranilor maltratati in Voluntari au ca scop „intimidarea” ei. „Orice atac la adresa familiei mele, a copiilor mei si a sotului meu, cu dorinta de a ne compromite carierele, inseamna un linsaj de joasa speta”, sustine Firea.

„Se incearca intimidarea mea, compromiterea imaginii mele, scoaterea din viata politica! Care este vina mea? Sunt vinovata ca exist? Acum 2 luni vindeam copiii romanilor, iar acum chinui batranii! Este evident o campanie orchestrata impotriva mea ca om, ministru si candidat la Primaria Capitalei!
Am spus inca de la aparitia informatiilor cu privire la aceste cazuri grave ca persoanele responsabile pentru neregulile constatate trebuie sa plateasca. Este inacceptabil orice fel de abuz asupra unor oameni, in special asupra unor persoane fara ajutor, iar cine se face vinovat trebuie sa raspunda.

Este intolerabil orice act de cruzime asupra unor batrani si nu pot fi de acord cu astfel de comportamente. Sustin ca toate aceste centre sa fie controale, sa existe verificari extinse la nivel national. Insa, de la a trage la raspundere vinovatii, asa cum pe buna dreptate o fac anchetatorii, pana la a inventa persoane responsabile doar pentru a ma calomnia este cale lunga si nu are legatura cu realitatea.

Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse pe care il conduc nu are atributii pentru acreditarea si/sau controlul caminelor de batrani si/sau a centrelor pentru persoane cu dizabilitati. Domeniul de activitate al centrelor anchetate, ingrijirea persoanelor adulte cu dizabilitati, nu intra in atributiile ministerului.

Nu am implicare in acest caz si nu am avut cunostinta despre activitatea centrelor si a asociatiei mentionate in aceasta ancheta. In ciuda eforturilor masive facute de persoane care si-au dovedit lipsa de deontologie si echidistanta, fiind in serviciul unor partide si oameni politici, singura legatura este faptul ca in conducerea unei asociatii din dosar a facut parte, pentru o scurta perioada de timp, unul dintre consilierii mei.

Datele din dosar, cele aparute in spatiul public, sunt cea mai mare dovada ca nici consiliera mea nu cunostea activitatea centrelor detinute de asociatia respectiva. Sigur ca nu este de interes pentru cei care improasca cu noroi faptul ca numele ei nu apare nici in stenogramele citate in presa, nici in interceptarile publicate si nici pe documente. De asemenea, s-au creat intentionat confuzii publicand imagini amestecate ca sa para si mai vinovata consiliera mea, deci si eu.

Mai spun ceva cat se poate de clar: sora mea nu are vreo legatura cu ancheta DIICOT, chiar daca lucreaza intr-una din institutiile vizate, DGASPC Ilfov. Niciodata de cand a fost angajata in aceasta institutie nu a avut atributii privind persoanele adulte cu dizabilitati, acreditarea sau verificarea acestor centre, atribuirea contractelor sau efectuarea platilor pentru serviciile prestate. Atributiile de serviciu ale surorii mele privesc programele educative pentru copii. Nici la fostul loc de munca nu a avut astfel de atributii, oricat ar afirma persoane care fac parte dintr-un plan bine gandit si regizat pentru compromiterea mea. Sora mea nu este si nici nu a fost anchetata vreodata si nici nu va fi, avand in vedere lipsa de implicare in acest caz dramatic. Singura „vina” pe care o are este ca imi este sora si ca lucreaza in institutia vizata in ancheta, dar intr-un alt departament.

Constat cu amaraciune ca a inceput deja campania electorala, cu mult inainte de vreme. Se incearca prin manipulare, informatii scoase din context, falsuri in articole de presa care nu respecta minimul adevar si sunt corelate politic, denigrare si intimidare, scoaterea mea dintr-o eventuala cursa electorala, inainte ca orice competitie sa fi inceput. In paralel cu ancheta penala, a inceput si lupta electorala dusa de unele partide politice, in favoarea propriilor candidati, doar pentru a ma impiedica sa obtin un nou mandat la Primaria Capitalei.

In ultimele doua zile, am fost atacata si terfelita doar cu scopul de a-mi fi distrusa imaginea publica, in scop politic. Este cu atat mai evident cand acuzatiile vin dinspre aceleasi persoane care m-au atacat sistematic in timpul mandatului de primar general, in campania electorala si, ulterior, in functiile publice pe care le-am ocupat. Insa, orice atac la adresa familiei mele, a copiilor mei si a sotului meu, cu dorinta de a ne compromite carierele, inseamna un linsaj de joasa speta. Asa cum a mentionat si sotul meu, primaria pe care o conduce nu are competenta de control a caminelor de batrani si nu are incheiate contracte de prestari servicii sociale cu parteneri privati.

Totul este o dovada ca adversarii politici sunt in stare de orice, chiar de inscenari ca sa ma opreasca din cursa pentru Primaria Municipiului Bucuresti. Nu vor reusi, pentru ca adevarul va iesi la lumina, iar oamenii nu se vor lasa pacaliti de aceasta denigrare si intimidare a mea”, a scris Firea pe Facebook.

Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pe numele a patru persoane implicate in reteaua exploatarii persoanelor cu dizabilitati in trei azile din localitatea Voluntari.

Procurorii DIICOT solicitasera mandate de arestare pentru 24 de inculpati, insa tribunalul a fost de acord doar in cazul a patru dintre ei, restul fiind plasati in arest la domiciliu (11) si control judiciar (6), iar trei vor fi cercetati in stare de libertate.

Centrul de Investigatii Media, prima publicatie care a scris la inceputul anului despre acest caz, noteaza ca sora Gabrielei Firea, Nela Vica Andries, fosta Vranceanu, era sefa la Asistenta Sociala locala din Voluntari chiar in perioada in care abuzurile aveau loc. Imediat dupa aparitia seriei de presa CIM – BdB, sora ministrului Firea s-a transferat: acum lucreaza la DGASPC Ilfov.

Vica Nela Andries a lucrat la Serviciul de protectie si asistenta sociala din cadrul Directiei de Asistenta Sociala Voluntari (DAS) inca din 2017. La inceput, sora ministrului Firea a fost inspector, dar dupa o perioada a devenit sefa Serviciului de Asistenta si Protectie Sociala din cadrul institutiei voluntarene aflate in subordinea directa a cumnatului ei, sotul Gabrielei Firea si primarul de Voluntari, Florentin Pandele. In anul 2022, conform declaratiei de avere, a castigat de la DAS aproape 11.000 de lei pe luna.

In prezent, sora ministrului Firea, Nela Vica Andries lucreaza la „Serviciul de Incluziune din cadrul Departamentului de Protectia Copilului”.

Citeste si: EXCLUSIV Ce a declarat consiliera lui Firea in fata procurorilor in cazul batranilor torturati in Voluntari: „L-am cunoscut pe Stefan Godei cu ocazia unei campanii electorale, am fost colega cu el si la Primaria Capitalei”

Peste 100 de persoane in varsta au fost salvate, marti, de politisti si procurori ai DIICOT, in urma efectuarii unor perchezitii la trei azile, unde batranii, multi cu dizabilitati, erau batuti, infometati si pusi la munca fortata.

Potrivit anchetatorilor, incepand cu luna noiembrie 2020, in judetul Ilfov, ar fi fost constituite doua grupuri infractionale organizate, in scopul exploatarii persoanelor cu dizabilitati sau aflate in situatii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizata prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrangere si exercitare de acte de violenta fizica.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizata si prin lipsirea de hrana suficienta si adecvata nutritional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecarui beneficiar, prin lipsa ingrijirii si asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizica/psihica de autoingrijire, concomitent cu tinerea acestora in stare de aservire fata de membrii grupurilor infractionale organizate, in vederea obtinerii de catre liderii gruparilor si de catre ceilalti membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

„Veneau la gard in pielea goala. De vreo doi ani. Cred ca erau batuti (…) De cate ori treceam pe acolo, saracii batrani veneau la poarta si cerseau: ‘Vreau si eu un ban, da-mi si mie doi lei. Nu ai si tu un corn?”, au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele si umilintele indurate de batrani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: