Ortodocsii din Serbia au un nou patriarh. Acesta este considerat un modernist

externe

Biserica Ortodoxa Sarba si-a ales joi un nou patriarh, care va conduce aceasta influenta organizatie religioasa intr-o perioada in care Serbia penduleaza intre aderarea la Uniunea Europeana si legaturi puternice cu Rusia, principalul sau aliat din zona tarilor slave, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Episcopul Porfirije Peric, in varsta de 59 de ani, considerat un modernist in interiorul acestei biserici conservatoare, va fi cel de-al 46-lea patriarh al Serbiei si devine astfel succesorul patriarhului Irineu, care a murit in noiembrie din cauza maladiei COVID-19 la varsta de 90 de ani.

„Sfantul Sinod al Episcopilor l-a ales pe eminenta sa episcopul mitropolit de Zagreb si Ljubljana, Porfirije, drept patriarh al Serbiei”, a anuntat Biserica Ortodoxa Sarba intr-un comunicat.

Patriarhul Porfirije va conduce o biserica cu 12 milioane de credinciosi, care traiesc in Serbia, alte cinci foste republici iugoslave, Kosovo si in dioceze din Statele Unite, Australia si Europa Occidentala.

Biserica si guvernul de la Belgrad se bucura de sprijinul Rusiei in ceea ce priveste refuzul lor de a recunoaste independenta Kosovo, o fosta provincie din sudul Serbiei, populata majoritar de etnici albanezi.

Sarbii si Biserica Sarba considera Kosovo drept leagan al crestinatatii ortodoxe sarbesti si gazda a unora dintre cele mai importante manastiri si situri religioase ale lor.

Clopotele bisericilor din Belgrad au rasunat joi dupa ce Porfirije a fost vazut in timp ce iesea din Catedrala Sfantul Sava din capitala Serbiei, unde a avut loc votul Sfantului Sinod.

Patriarhul Porfirije va fi intronizat oficial in zilele urmatoare.

Mai mult despre:

Comentarii: