Oscar 2023: Filmul „Everything Everywhere All at Once” a fost marele castigator cu 7 premii. Lista castigatorilor

life

Filmul „Everything Everywhere All at Once” a fost marele castigator al celei de-a 95-a gale de decernare a premiilor Oscar, organizata duminica seara la Los Angeles, unde aceasta pelicula regizata de cineastii Daniel Kwan si Daniel Scheinert a castigat sapte trofee, inclusiv la categoria „cel mai bun lungmetraj”, informeaza revista Variety potrivit Agerpres.

Pelicula, o combinatie intre comedie si film SF, despre proprietara americano-chineza a unei spalatorii, care trebuie sa faca fata unui audit din partea fiscului si care se lupta in acelasi timp cu atacatori veniti din universuri paralele, s-a impus si la categoriile „cea mai buna regie”, „cea mai buna actrita in rol principal” (Michelle Yeoh), „cel mai bun actor in rol secundar” (Ke Huy Quan), „cea mai buna actrita in rol secundar” (Jamie Lee Curtis), „cel mai bun scenariu original” (Daniel Kwan si Daniel Scheinert) si „cel mai bun montaj” (Paul Rogers).

Aceste victorii reprezinta un veritabil triumf pentru studioul cinematografic A24, care a realizat un film independent ce a reusit sa obtina incasari de aproximativ 100 de milioane de dolari pe plan mondial si rara performanta de a castiga toate cele patru premii pentru interpretare – trei au fost obtinute cu „Everything Everywhere All at Once”, iar cel de-al patrulea cu filmul „The Whale”.

Michelle Yeoh a devenit prima actrita de origine asiatica premiata cu Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin. Artista malaeziana are in spate o cariera indelungata si s-a remarcat in trecut in filme de arte martiale si in pelicule de actiune, precum „Crouching Tiger Hidden Dragon” si „Yes, Madam”.

„Doamnelor, nu lasati pe nimeni sa va spuna vreodata ca ati trecut de prima tinerete. Tuturor acelor copii, baieti si fete, care arata ca mine si care ne privesc in aceasta seara, le spun ca acest premiu este o sursa de speranta si de posibilitati”, a declarat Michelle Yeoh pe scena galei Oscar 2023.

Brendan Fraser a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal datorita interpretarii unui barbat gay diagnosticat cu obezitate morbida, care incearca sa reia legatura cu fiica lui instrainata in filmul „The Whale”.

Brendan Fraser, cunoscut pentru filme mai degraba populare, precum „George of the Jungle” si „The Mummy”, a petrecut ultimul deceniu ramanand departe de luminile reflectoarelor, din cauza unor probleme de sanatate si familiale. Victoria sa de duminica seara reprezinta o revenire remarcabila.

„Mi-am inceput cariera in aceasta industrie in urma cu 30 de ani si succesul cu siguranta ca nu a fost usor pentru mine, dar era ceva pe care nu l-am apreciat in acea vreme, pana cand a disparut”, a declarat

Brendan Fraser, vorbind despre perioada mai putin fasta din cariera sa recenta. Actorul i-a multumit apoi regizorului filmului „The Whale”, Darren Aronofsky: „Multumesc ca mi-ai aruncat un colac de salvare si ca m-ai adus inapoi la bordul navei”.

Ke Huy Quan a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor in rol secundar datorita interpretarii sotului protagonistei din „Everything Everywhere All at Once”. Fostul copil-minune de la Hollywood, nascut in Vietnam, a jucat in filme precum „Indiana Jones and the Temple of Doom” si „The Goonies”, insa a renuntat la actorie in urma cu cativa ani, din cauza lipsei de oportunitati la Hollywood pentru actorii asiatici.

„Calatoria mea a inceput pe o barca. Am petrecut un an intr-o tabara pentru refugiati si, cumva, am ajuns pe cea mai mare scena de la Hollywood. Se spune ca povesti precum aceasta se petrec doar in filme. Nu-mi vine sa cred ca mi se intampla chiar mie. Acesta este visul american”, a declarat el pe scena galei Oscar 2023.

Jamie Lee Curtis, o veterana a industriei filmului, cunoscuta din productii de mare succes, precum „Halloween”, si totodata fiica unor legende de la Hollywood, Tony Curtis si Janet Lee, a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar datorita interpretarii unei agente a fiscului american in „Everything Everywhere All at Once”.

Filmul „All Quiet on the Western Front”, o noua adaptare a romanului omonim publicat de Eric Maria Remarque despre viata petrecuta in transee de soldatii germani in timpul Primului Razboi Mondial, a castigat duminica seara patru premii Oscar, inclusiv premiul pentru cel mai bun lungmetraj international. Aceeasi pelicula, care denunta violentele si absurditatea razboiului, s-a impus si la categoriile „cea mai buna coloana sonora”, „cea mai buna scenografie” si „cea mai buna imagine”.

Printre ceilalti castigatori importanti s-au numarat filmele „Pinocchio”, regizat de Guillermo del Toro, care s-a impus la categoria „cel mai bun lungmetraj animat”, si „Women Talking”, care a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Sarah Polley).

Superproductiile „Avatar: The Way of Water” si „Top Gun: Maverick” au fost recompensate la categoriile „cele mai bune efecte vizuale”, respectiv „cel mai bun sunet”.

„Navalny”, un film despre liderul opozitiei ruse Alexei Navalny, a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar. Yulia Navalny, sotia politicianului rus – aflat in prezent la inchisoare -, a urcat pe scena galei Oscar si a sustinut un scurt discurs prin care s-a adresat sotului ei, criticandu-l totodata pe Vladimir Putin: „Visez la ziua in care vei fi liber si in care tara noastra va fi libera”.

Jimmy Kimmel, care a prezentat gala Oscar pentru a treia oara, a intretinut o atmosfera degajata. Celebrul prezentator TV american a coborat pe scena de la Dolby Theatre din Los Angeles cu ajutorul unei parasute – trimitere evidenta la filmul „Top Gun: Maverick”, caruia i-a multumit pentru ca a salvat industria de la Hollywood in vara anului trecut, facandu-i pe spectatori sa revina in cinematografe dupa perioada dificila cauzata de pandemia de coronavirus. In semn de omagiu adus aceluiasi film, doua avioane de vanatoare au survolat la mica inaltime cladirea in care s-a desfasurat evenimentul, cu putin timp inainte de inceperea acestuia.

Jimmy Kimmel nu a uitat sa faca referire nici la momentul socant petrecut pe scena galei din 2022, cand Will Smith l-a palmuit pe prezentatorul show-ului, Chris Rock, pentru o gluma despre coafura sotiei sale, Jada Pinkett Smith (care sufera de alopecie, o afectiune ce cauzeaza caderea parului).

„Daca cineva din aceasta sala comite un act de violenta in orice moment al show-ului, va primi Oscarul pentru cel mai bun actor si va avea voie sa rosteasca un discurs de multumire lung de 19 minute”, a glumit Jimmy Kimmel.

„Daca ceva neasteptat sau violent se petrece in timpul ceremoniei, sa faceti exact ce ati facut si anul trecut – adica nimic. Sa stati acolo in scaune si sa nu faceti nimic. Poate chiar sa-i oferiti atacatorului o imbratisare”, a continuat prezentatorul galei in discursul sau introductiv.

Lista completa a trofeelor:

Cel mai bun film: „Everything Everywhere All at Once”

Cea mai buna regie: Daniel Kwan si Daniel Scheinert („Everything Everywhere All at Once„)

Cel mai bun actor in rol principal: Brendan Fraser („The Whale”)

Cea mai buna actrita in rol principal: Michelle Yeoh („Everything Everwhere All at Once”)

Cel mai bun actor in rol secundar: Ke Huy Quan („Everything Everywhere All at Once”)

Cea mai buna actrita in rol secundar: Jamie Lee Curtis („”Everything Everywhere All at Once”)

Cel mai bun lungmetraj international: „All Quiet On The Western Front” (Germania)

Cel mai bun lungmetraj de animatie: „Pinocchio”

Cea mai buna scenografie: „All Quiet On The Western Front”

Cel mai bun scenariu adaptat: „Women Talking”

Cel mai bun scenariu original: „Everything Everywhere All at Once”

Cea mai buna imagine: „All Quiet On The Western Front”

Cel mai bun montaj: „Everything Everywhere All at Once”

Cea mai buna coloana sonora: „All Quiet On The Western Front”

Cel mai bun cantec original: „Naatu Naatu” (M.M. Keeravaani si Chandrabose pentru filmul „RRR”)

Cel mai bun sunet: „Top Gun: Maverick”

Cele mai bune efecte vizuale: „Avatar: The Way Of Water”

Cel mai bun machiaj/ cea mai buna coafura: „The Whale”

Cele mai bune costume: „Black Panther: Wakanda Forever”

Cel mai bun scurtmetraj animat: „The Boy, the Mole, the Fox and the Horse”

Cel mai bun scurtmetraj de fictiune: „An Irish Goodbye”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „Navalny”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The Elephant Whisperers”

Premii onorifice: Euzhan Palcy, Diane Warren, Peter Weir

Premiul umanitar Jean Hersholt: Michael J. Fox.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: