Otelarii ucraineni realizeaza „armament fals” din cauciuc, lemn si butoaie vechi de metal, pacalind rusii sa traga in ele cu rachete de milioane de dolari

externe

ucraineni, arme false, Metinvest, rusi, rachete, truc

Siderurgistii din Ucraina pacalesc trupele rusesti cu arme momeala cu aspect realist, folosind resturi de lemn, metal si anvelope uzate pentru a imita sisteme avansate de aparare precum tancuri, obuziere, sisteme radar si lansatoare de mortiere.

Muncitorii de la Metinvest, cea mai mare uzina siderurgica din Ucraina, au produs peste 250 de arme momeala pentru trupele ucrainene, pacalind fortele rusesti sa consume munitie valoroasa pe obiecte realizate din deseuri.

Muncitorii din otel au inceput operatiunea in februarie anul trecut, cand trupele rusesti s-au apropiat de uzina lor din centrul-estul Ucrainei.

Neavand arme reale pentru a se apara, acestia au confectionat falsuri cu materiale gasite pe care le aveau la indemana si s-au pregatit sa pacaleasca trupele care inaintau.

„Am folosit cutii, plastic si orice materiale disponibile aici – chiar si obiecte aruncate la gunoi – pe care le-am putut gasi pentru a face arme momeala”, a declarat seful unei sectii de la Metinvest. „Eram depasiti in armament, dar am facut sa para ca armata noastra este mare si puternica si ca suntem gata de lupta. Si a functionat, i-am speriat pe rusi”, a mai spus el.

Acum, Ucraina a extins momelile pentru a include reflectoare radar realizate din butoaie vechi de petrol rusesc. Crearea falsurilor a costat aproximativ 1.000 de euro – o fractiune infima din rachetele de 1,1 milioane de dolari folosite de trupele rusesti pentru a le distruge.

„Succesul nostru este masurat prin numarul de momeli care sunt distruse”, a declarat seful de sectie. „Cand sunt distruse inseamna ca ne-am salvat armele si vietile oamenilor nostri – iar inamicul a irosit mai multe dintre armele sale valoroase. Dupa o vreme, insa, rusii se prind, asa ca trebuie sa schimbam designul”.

Militarii au folosit de mult timp arme momeala pentru a-si depasi adversarii, cum ar fi tancurile gonflabile in cel de-al Doilea Razboi Mondial si manechinele de parasutare menite sa simuleze o invazie aeropurtata inainte de Ziua Z.

Trupele ucrainene s-au bazat din ce in ce mai mult pe trucuri si atacuri oportuniste pentru a respinge fortele rusesti, cum ar fi crearea unei versiuni de tanc facute din cutii goale de lemn pentru obuze de 155 mm.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: