news

OUG, azi: Cei care au mai multe locuri de consum de energie nu mai sunt obligati sa depuna declaratii pentru a beneficia de pret plafonat

Guvernul urmeaza sa aprobe, in sedinta de miercuri, un proiect de ordonanta de urgenta prin care se elimina obligatia clientilor casnici care au mai multe locuri de consum de a depune declaratii privind locul de consum la care beneficiaza de pret plafonat la energie.

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca acesta propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2022, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 206/2022, eliminandu-se obligatia clientilor casnici care au locuri de consum la domiciliu si la resedinta de a depune declaratii privind locul de consum la care beneficiaza de pret plafonat, informeaza Agerpres.

Un alt act normativ ce se afla pe ordinea de zi a sedintei de Guvern se refera la masuri pentru indeplinirea unor jaloane din Planul National de Redresare si Rezilienta in domeniul investitiilor publice si analizelor de cheltuieli.

Nota de fundamentare a proiectului mentioneaza ca prin acest act normativ „se urmareste imbunatatirea procesului de evaluare si prioritizare a proiectelor de investitii publice semnificative” prin: actualizarea principiilor si criteriilor care stau la baza prioritizarii proiectelor de investitii publice semnificative, noi si in continuare, finantate de institutiile publice centrale in ceea ce priveste suportabilitatea si sustenabilitatea financiara, precum si justificarea economica si sociala, actualizarea calendarului procesului de prioritizare a investitiilor publice semnificative in vederea corelarii cu calendarul elaborarii proiectului de buget, instituirea unor conditii/sanctiuni pentru ordonatorii principali de credite care nu respecta calendarul si regulile procesului de prioritizare a investitiilor publice semnificative.

Un proiect de hotarare ce urmeaza a fi aprobat in sedinta de Guvern propune modificarea legii concediului paternal. Astfel, se are in vedere modificarea reglementarile actuale, in sensul acordarii concediului paternal si a indemnizatiei aferente acestuia tuturor tatilor care au calitatea de lucrator, precum si eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de salariat a titularului, asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.

„Numarul de zile de concediu paternal acordat tatilor pentru copilul nou-nascut, respectiv copiii nou-nascuti, in cazul sarcinilor multiple, va fi majorat la 10 zile lucratoare, iar tatal care a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura va beneficia de o majorare cu 5 zile a concediului paternal, pentru fiecare copil nou-nascut, respectiv pentru fiecare nastere in cazul sarcinilor multiple. Va fi prelungita de la 7 zile la 10 zile lucratoare permisia in cazul tatalui care satisface serviciul militar in calitate de militar in termen”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Un alt proiect de hotarare ce se afla pe ordinea de zi a sedintei de miercuri stabileste mai multe zile libere anul viitor, altele decat cele de sarbatoare legala. Potrivit notei de fundamentare, „zilele de 24 ianuarie, 1 iunie si 15 august 2023 sunt declarate zile libere nelucratoare, conform prevederilor din Codul muncii”.

„Pentru a asigura o utilizare eficienta a duratei timpului de munca, dar si pentru a crea personalului institutiilor si autoritatilor publice timp liber pentru recuperarea capacitatii de munca, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august 2023 sa fie declarate zile libere, intrucat acestea se situeaza intre zilele nelucratoare de sarbatoare legala si perioadele de repaus saptamanal, conform legii. (…) In ceea ce priveste locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, dispozitiile prezentului proiect de act normativ nu se aplica. De asemenea, pentru functionarea justitiei ca serviciu public, dispozitiile prezentului proiect de act normativ nu se aplica magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in ziua de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august 2023 si nici participantilor in aceste procese”, se mentioneaza in nota de fundamentare a actului normativ.

Un alt proiect ce urmeaza a fi analizat si adoptat de Guvern se refera la alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, in scopul decontarii din bugetul inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta/Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana si cazarea cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, gazduiti de persoane fizice.

Executivul urmeaza sa mai aprobe, printre altele, proiectul de lege privind statutul personalului de probatiune si pe cel pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Cipru privind cooperarea in domeniul apararii, semnat la Praga, la 29 august 2022.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

10 minute ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

4 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

4 ore ago

Burduja, primul atac la adresa lui Firea: „Oamenii sa nu se lase pacaliti de doua ori”. Vorbeste si despre „esecul Firea”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a lansat miercuri un prim atac la adresa…

O oră ago

Miliardarul american Frank McCourt anunta ca formeaza un consortiu pentru a cumpara TikTok. Insa proprietarul nu vrea sa vanda

Antreprenorul si fostul proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, Frank McCourt, a declarat…

4 ore ago