OUG pentru salariile profesorilor. Guvernul a decis sa le creasca cu 1.000 de lei brut/luna

news

Guvernul va emite joi o ordonanta de urgenta care prevede ca salariilr profesorilor vor fi crescute cu 1000 de lei brut/luna. Decizia a fost luata in urma discutiilor de la Cotroceni dintre Iohannis si liderii coalitiei, Ciuca si Ciolacu.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu si ministrul Educatiei, Ligia Deca s-au intalnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educatie, pentru a dialoga pe tema revendicarilor acestora.

In urma intrevederii, au fost prezentate urmatoarele masuri:

Guvernul Romaniei va adopta, maine, prin Ordonanta de Urgenta, cresterea salariilor prevazute in legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grila, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.

In noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie si va reprezenta punctul de referinta al grilei de salarizare din educatie.

Majorarile salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, in maxim trei ani de la intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii, prima transa reprezentand 40 la suta din valoarea totala a majorarilor”, a mentiobat Guvernul intr-un comunicat.

Reactia sindicatelor

„Mergem la oameni, ii consultam si vedem care va fi raspunsul. Majorarea propusa este pentru toata lumea, ceea ce este de apreciat. Vom discuta cu colegii, le vom prezenta aceste propuneri si in cursul serii vom avea decizia. Este o varianta imbunatatita, colegii vor da un raspuns”, au precizat liderii sindicali dupa ce au iesit de la intalnirea cu reprezentantii Guvernului.

Citeste si: Oferta Guvernului dupa discutiile de la Cotroceni: „Salarii de 4.000 de lei, pentru profesorii debutanti, peste trei ani”

Guvernul a decis sa ofere cadrelor didactice o crestere a salariilor etapizata, astfel incat in urmatorii 3 ani sa se ajunga la un salariu de 4.000 de lei pentru profesorii debutanti. Decizia a fost luata dupa consultarile de la Cotroceni cu Ciuca si Ciolacu.

Din urmatorul an scolar, va fi o crestere etapizata, pentru ca in urmatorii trei ani sa se ajunga la 4.000 lei pentru debutanti, au anuntat surse oficiale pentru aktual24.ro.

Sindicalistii au ajuns la 13.30 la sediul Guvernului pentru a li se prezenta oferta,

Sindicalistii au anuntat, miercuri, dupa ce Klaus Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu, ca „greva continua”.

„Mesajul colegilor care sunt in greva este clar: Greva continua!”, au subliniat sindicalistii.

„Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie SPIRU HARET, in urma consultarii organizatiilor sindicale afiliate, au decis sa nu semneze niciun acord, fie el si unul girat de Presedintele Romaniei.

Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorari, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie sa-l faca doar clasa politica si, in urma acestui acord, sa se adopte un act normativ pentru majorarea imediata a salariilor.

Mentionam ca solicitarile noastre au ramas aceleasi:

• Majorare salariala de 25% pana la intrarea in vigoare a Legii Salarizarii Unitare;
• Emiterea unei ordonante de urgenta, prin care sa se garanteze ca, in noua lege a salarizarii, salariul profesorului debutant este egal cu cel putin salariul mediu brut pe economie (salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic)”, se anunta intr-un comunicat.

Presedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, miercuri, liderilor coalitiei sa prezinte, in cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele din educatie si masurile pe care Guvernul le poate adopta, astfel incat anul scolar sa fie incheiat in bune conditii, iar calendarul sustinerii examenelor nationale sa nu fie afectat, a informat Administratia Prezidentiala.

La discutiile pe tema grevei din sistemul de invatamant au participat presedintele Partidului National Liberal, premierul Nicolae Ciuca, si presedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. La intalnire a mai participat si ministrul Educatiei, Ligia Deca.

Potrivit sursei citate, in cadrul discutiilor au fost analizate revendicarile federatiilor sindicale din educatie si posibilele solutii care sa conduca la incetarea grevei profesorilor si la reinceperea cursurilor.

„Presedintele Klaus Iohannis a accentuat importanta mentinerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situatia actuala. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat si vor continua pana la identificarea masurilor menite sa raspunda cerintelor cadrelor didactice”, a mai aratat Administratia Prezidentiala.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: