OUG-ul lui Tudorel este imposibil de adoptat, anunta un fost ministru al Justitiei: „Delir de a vrea sa fii mare, cand esti insignifiant de mic”

politica

Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei, afirma ca Tudorel Toader „bate campii” cand vorbeste despre o OUG de revizuire a sentintelor. „Un protocol e ‘ilegal’ daca decide asta o instanta, nu pentru ca asa graieste unul de pe strada care e mic si se ia prea in serios”, il ironizeaza Pruna pe Tudorel Toader.

„Un personaj al carui nume am spus ca nu merita pronuntat bate campii cu revizuirile. Mai usor cu revizuirile sau OUG-urile pe scari, sa nu ne rupem gatul.

Un protocol e ‘ilegal’ daca decide asta o instanta, nu pentru ca asa graieste unul de pe strada care e mic si se ia prea in serios. Iar pana la data cand CCR a decis ca firele le intinde politia, nu altcineva, totul era legal. Nu am auzit vreun constitutionalist reputat sa isi fi rupt hainele de ilegal ce era totul.

Asa ca pun totul pe seama delirului de a vrea sa fii mare, cand esti insignifiant de mic. Dupa continut, demn de ignorat, pur si simplu. Pana atunci, ma alatur curvelor, hotilor si cersetorilor. Stiti voi de ce si pentru ce”, a scris Pruna pe Facebook.

Fostul ministru a explicat apoi de ce o astfel de ordonanta nu are cum sa ii ajute pe infractorii lui Tudorel Toader:

„Pana la promovarea unei ordonante de urgenta, trebuie precizate cateva lucruri de principiu:

1. Norma de procedura penala, chiar daca ar fi mai favorabila, nu retroactiveaza. Adica, o condamnare intemeiata pe o interceptare care la momentul pronuntarii era o proba legal obtinuta, nu poate fi rasturnata ulterior.

2. O politica penala care pune in discutie primul punct devine una a bunului plac, lipsita de predictibilitate, care arunca in aer principiul autoritati de lucru judecat.

3. Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instante, nu prin OUG. Si ar fi bine ca partile interesate sa procedeze la un astfel de demers. Pana cand o hotarare judecatoreasca nu se pronunta in sensul ca un protocol depaseste limitele legii /adauga la lege, fiind asadar ‘ilegal’ , operam cu prezumtia de legalitate.

4. Sentimentul nedreptatii nu este in niciun sistem de drept penal motiv de revizuire”, a mai spus Pruna.

Ministrul Justitiei a anuntat, miercuri seara, ca-i va propune premierului adoptarea unei ordonante de urgenta pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale sau interceptari ilegale, Tudorel Toader precizand ca va face aceasta propunere intr-un timp scurt, „dupa terminarea concediilor”.

„(Ordonanta va dispune -n.r.) posibilitatea oricarui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului ca hotararea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegala sa se apropie de dosar, sa ceara unui judecator sa verifice daca hotararea lui a fost pronuntata pe baza celor doua elemente, judecator care sa spuna da, ii admite si trimite cauza la rejudecare, judecator care sa spuna nu, nu e vorba de interceptari nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curtii Constitutionale fac aceasta definitie, aceasta clasificare (- a ceea ce inseamna interceptari nelegale -n.r.). Interceptari facute de SRI si folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legatura cu securitatea, siguranta nationala si folosite in fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seara, Tudorel Toader, la Antena 3.

Intrebat cand va inainta aceasta propunere de ordonanta de urgenta, ministrul Justitiei a raspuns ca intr-un timp scurt.

„Dupa ce se termina concediile. Imediat dupa ce se termina concediile”, a completat Tudorel Toader.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: