OUG-urile lui Toader nu vor putea fi adoptate cum vrea Dragnea. Comisia Europeana, reactie de ultima ora

politica

In urma informatiilor privind intentia Guvernului PSD-ALDE de a adopta noi ordonante de urgenta pe justitie, Comisia Europeana solicita puterii de la Bucuresti sa consulte inainte expertii comisiei sau Comisia de la Venetia.

Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisie Europene, a declarat  ca nu va specula in legatura cu posibilitatea ca Guvernul Romaniei sa adopte OUG pe modificarea Codurilor sau legilor justitiei, dar a amintit declaratiile vicepresedintelui Comisiei, Frans Timmermans.

”Am spus de multe multe ori, daca aveti in vedere o noua legislatie, de ce nu venti sa ne cereti sfatul, de ce nu cereti sfatul unui organism independent cu multa expertiza, cum este Comisia de la Venetia, astfel incat ca nu faceti pasi in directia gresita. Suntem la dispozitia dvs sa va ajutam sa faceti asta. Stiu ca este nevoie de transpunerea deciziilor Curtii Constitutionale in legislatie, dar haideti sa o facem in asa fel incat sa nu renuntam la lupta impotriva coruptiei si sa respectam independenta sistemului judiciar din Romania. Acest lucru este foarte, foarte important. Dupa cum stiti, am oferit niste sfaturi in raportul MCV cu privire la modul de abordare a acestei probleme si sper ca va exista un proces judiciar care sa permita celor care au o anumita experienta sa ofere sfaturi sanatoase, astfel incat lucrurile sa mearga in directia cea buna”, a fost declaratia lui Timmermans la Bucuresti, redata de Christian Wigand.

Ministerul Justitiei a trimis spre avizare la CSM un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, au declarat penru G4Media.ro surse guvernamentale. Proiectul modifica zeci de articole din cele doua coduri. De asemenea, Ministerul Justitiei are in lucru un proiect de OUG care introduce posibilitate ca cei condamnati de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte inainte de noiembrie 2018 sa poata face contestatie in anulare – chiar daca au iesit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestatiei, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Una dintre modificarile propuse in proiectul de OUG priveste schimbarea Articolului 155 din Codul Penal, legat de Intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale, proiectul reducand masiv termenele de prescriptie si venind astfel in ajutorul celor urmariti penal sau judecat.

Conform modificarilor prezentate de G4Media, „cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe pentru fiecare fapta si persoana prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului in cadrul procesului penal”, iar „dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie”.

De asemenea, „admiterea in principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face sa curga un nou termen de prescriptie a raspunderii penale”, cu respectarea anumitor conditii.

De asemenea, Ministerul Justitiei are in lucru un proiect de OUG care introduce posibilitate ca cei condamnati de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte inainte de noiembrie 2018, declarate nelegale de CCR, sa poata face contestatie in anulare – chiar daca au iesit din termenul legal de 30 de zile de depunere a contestatiei, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale, a mai relatat G4Media. Acest proiect, anuntat deja de mai mult timp de catre ministrul Tudorel Toader, se afla pe circuitul de avizare.

Proiectul arata ca un condamnat poate depune contestatie in anulare impotriva sentintei definitive si in procesele in care termenul de introducere a contestatiei in anulare s-a implinit anterior datei de 29 noiembrie 2018, daca ”instanta de apel nu a fost compusa potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate”, relateaza G4Media, care afirma ca acesta este exact cazul liderului PSD Liviu Dragnea, condamnat definitiv in 2016 in dosarul Referendumul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: