Ovidiu Popescu, tatal alpinistei Dor Geta Popescu, trimis in judecata pentru ucidere din culpa. Fiica sa si inca un copil au murit intr-o avalansa in Retezat

news

Alpinistul Ovidiu Popescu a fost trimis marti in judecata de Parchetul General pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, fiind acuzat ca a organizat impropriu si a condus defectuos expeditia din anul 2017 in timpul careia fiica sa de 14 ani, Dor Geta Popescu, si un baiat de 13 ani, Erik Gulacsi, au decedat intr-o avalansa produsa in Masivul Retezat.

Parchetul General a remis marti un comunicat de presa in care arata ca procurorii de la Sectia penala au trimis in judecata un inculpat, precum si o persoana juridica (o asociatie constituita in scopul de a organiza expeditii in munti inalti, a promova activitati sportive la mare altitudine, a dezvolta si sustine practicarea sporturilor si a activitatilor montane, sporturilor extreme la nivel de performanta si recreativ), sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa.

Parchetul nu ii mentioneaza numele, insa surse judiciare au confirmat pentru Agerpres ca barbatul trimis in judecata este Ovidiu Popescu, tatal alpinistei Dor Geta Popescu, iar persoana juridica este Asociatia „Clubul Sportiv Montan Altitudine din Rasnov”.

„Faptele retinute in urma probatoriului administrat au constat in aceea ca, in interesul si in numele asociatiei, prin informarea superficiala asupra conditiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc si vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin calauzirea pe un traseu montan nerecomandat in conditii de iarna (curba de nivel de sub creasta Coltilor Pelegii) si ignorarea starii meteo severe, inculpatul a organizat impropriu si condus defectuos o actiune turistica in Masivul Retezat, catre Varful Peleaga, desfasurata in ziua de 22.04.2017, cu consecinta surprinderii in zona Saua Berbecilor – Coltii Pelegii, in jurul orei 14,00 – 14,20, a membrilor grupului turistic din care facea parte, de catre o avalansa in urma careia au decedat doi copii”, spune Parchetul.

„Fara calauzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalansei in conditii nivologice, de relief si de vreme apte sa conduca la declansarea ei si in lipsa oricaror alte masuri de prevedere si siguranta pe care trebuia si putea sa le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corecta asupra vremii, considerarea si aprecierea starii meteo constatate la fata locului cu consecinta pastrarii unei distante intre membrii grupului 6-10 metri, utilizarea unui echipament adecvat, prinderea in corzi ancorate), avalansa nu ar fi avut loc sau cel putin nu ar fi surprins si antrenat membrii grupului, lipsind consecinta producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viata”, adauga procurorii.

Dosarul a fost trimis la Judecatoria Hateg.

In dimineata zilei de 22 aprilie 2017, un grup de persoane in care se aflau si copii, condus de alpinistul Ovidiu Popescu, a plecat de la o cabana situata in Muntii Retezat, cu intentia de a se deplasa pe Varful Peleaga. Grupul a fost surprins de o avalansa in locul denumit „Caldarea Berbecilor”, iar zapada care a venit la vale a antrenat si resturi de bolovani. Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi au decedat dupa ce au fost surprinsi de avalansa.

Operatiunea de recuperare a celor doi adolescenti decedati in Retezat a durat 11 ore, salvamontistii si jandarmii montani confruntandu-se cu conditii extrem de dificile, din cauza traseului accidentat, acoperit cu zapada, si a viscolului.

Dor Geta Popescu avea in palmares sase recorduri mondiale si unul european. Ea a obtinut primul record la varsta de 10 ani, in august 2013, devenind cea mai tanara alpinista din lume care a atins Varful Ararat (5.137 de metri). Un an mai tarziu, in august 2014, Geta Popescu a reusit sa cucereasca Varful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai inalt vulcan al Asiei. In decembrie 2015, a devenit cea mai tanara alpinista din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893 de metri) la doar 12 ani. In luna februarie a anului 2016, fata a obtinut un alt record mondial de varsta, cand a urcat pe Aconcagua (6.960 de metri), cel mai inalt varf din America de Sud. A depasit astfel un record detinut din 2002 de o sportiva din America.

Mai mult despre:

Comentarii: