Palestinienii spera ca vizita secretarului de stat american Antony Blinken poate aduce un armistitiu in Gaza inainte de un atac asupra orasului Rafah

externe

Palestinienii spera ca o vizita in regiune a secretarului de stat american, Antony Blinken, va duce in sfarsit la incheierea unui armistitiu, la timp pentru a preveni un nou atac israelian asupra ultimului refugiu de la marginea enclavei, potrivit Reuters.

Antony Blinken a sosit la Riad la inceputul primei sale calatorii in Orientul Mijlociu, de cand Washingtonul a intermediat, cu contributia Israelului, o propunere pentru prima incetare extinsa a focului din acest razboi.

Propunerea, transmisa Hamas saptamana trecuta de mediatorii qatarezi si egipteni, asteapta un raspuns din partea militantilor care spun ca vor mai multe garantii ca va pune capat razboiului care dureaza de patru luni.

„Este imposibil de spus daca va fi un pas inainte, cand se va intampla”, a declarat reporterilor un inalt oficial american in timpul zborului catre capitala saudita. „Mingea este acum in terenul Hamas”.

Dincolo de armistitiul in sine, Blinken isi propune sa castige sprijin pentru planurile SUA pentru ceea ce va urma: reconstructia si conducerea Gazei si, in cele din urma, pentru un stat palestinian – pe care Israelul il respinge acum – si pentru ca tarile arabe sa normalizeze legaturile cu Israelul.

Washingtonul incearca, de asemenea, sa previna escaladarea ulterioara in alta parte din Orientul Mijlociu, dupa zile de atacuri aeriene ale SUA impotriva gruparilor armate pro-iraniene din regiune.

Ministrul britanic al apararii, Grant Shapps, a declarat luni in fata parlamentului ca atacurile aeriene au epuizat capacitatea houthilor din Yemen de a viza transportul maritim din Marea Rosie, dar amenintarea „nu a fost complet indepartata”.

Israelul a continuat cu ofensiva sa si a amenintat cu un nou asalt terestru asupra micului oras de granita Rafah, in care s-au refugiat peste jumatate din cei 2,3 milioane de locuitori ai Gazei.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care luni a vizitat trupele, a declarat ca fortele israeliene au ucis sau ranit mai mult de jumatate din fortele de lupta ale Hamas si vor continua pana la „victoria totala”.

Propunerea de incetare a focului, asa cum este descrisa de surse apropiate discutiilor, ar presupune un armistitiu de cel putin 40 de zile, timp in care militantii ar elibera ostaticii civili, urmata de faze ulterioare de predare a soldatilor si a cadavrelor.

Singurul armistitiu de pana acum a durat doar o saptamana.

Intr-una dintre cele mai mari lupte, tancurile israeliene inainteaza de doua saptamani in Khan Younis, principalul oras din sud, care gazduia deja sute de mii de oameni care au fugit din alte zone. Luptele au reinceput si in orasul Gaza, in nordul Fasiei, in zonele pe care Israelul a declarat ca le-a cucerit in primele doua luni ale razboiului.

Armata israeliana a declarat, luni, ca in ultimele 24 de ore, fortele sale au ucis zeci de luptatori palestinieni in zone din nordul, centrul si sudul Gazei.

Palestinienii au spus ca lupte grele au loc in orasul Gaza, in special in zonele sale de vest din apropierea tarmului Mediteranei, care au fost bombardate de navele de razboi israeliene. UNRWRA, agentia de ajutor a ONU pentru palestinieni, a declarat ca un convoi alimentar care se indrepta acolo a fost atacat, dar nimeni nu a fost ranit.

Autoritatile din Gaza spun ca peste 27.000 de palestinieni au fost ucisi in atacul Israelului, iar alte mii de morti ar fi sub daramaturi. Israelul spune ca a pierdut 226 de soldatii sai in Gaza de cand 1.200 de oameni au fost ucisi si 253 au fost luati ostatici in atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a precipitat razboiul.

Dupa ce Israelul a anuntat saptamana trecuta ca se pregateste pentru un potential atac la sol asupra Rafah, agentiile internationale de ajutor si ONU au spus ca se tem de consecintele umanitare care vor fi catastrofale. Palestinienii se tem ca ar putea fi alungati o data pentru totdeauna din enclava in Egipt.

Un oficial israelian a declarat pentru Reuters ca armata se va coordona cu Egiptul si va cauta modalitati de evacuare a majoritatii persoanelor stramutate spre nord inainte de curatarea orasului.

Netanyahu spune ca orice pauza in lupta ar fi temporara daca luptatorii Hamas sunt inca in libertate. Hamas spune ca nu va fi de acord cu un armistitiu sau nu va elibera ostaticii decat daca primeste garantii ca Israelul se va retrage din Gaza si va pune capat razboiului.

Liderul exilat al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat saptamana trecuta ca va merge la Cairo pentru a comunica raspunsul la propunerea de incetare a focului, dar a ajuns inca acolo.

Un oficial palestinian familiarizat cu negocierile a declarat pentru Reuters ca raspunsul Hamas ar putea veni „in curand”, dar depinde de Blinken sa-l impulsioneze pe Netanyahu sa faca concesii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: