Pana in 8 decembrie, oficialii francezi trebuie sa renunte la WhatsApp, Telegram sau alte aplicatii similare. In schimb, vor folosi „Olvid”

externe

Aplicatiile populare de mesagerie, precum WhatsApp, Telegram, Signal, etc., prezinta „lacune de securitate”, a transmis serviciul de specialitate al cancelariei  premierului francez Elisabeth Borne, potrivit Reuters. In consecinta, smartphone-urile ministrilor francezi vor trebui sa fie echipate cu o aplicatie autohtona, „Olvid”. Cancelaria a stabilit ca „pana in 8 decembrie 2023, cel tarziu”, membrii guvernului si ai cabinetelor ministeriale sunt invitati sa instaleze solutia franceza „in locul celorlalte”. De asemenea, membrii Executivului de la Paris vor putea opta si pentru o aplicatie mai veche, „Tchap”, lansata in 2019 de serviciile de inteligenta ale statului  in vederea echiparii telefoanelor functionarilor publici.

Potrivit specialistilor guvernamentali francezi, WhatsApp, Telegram si alte asemenea servicii „nu sunt lipsite de brese de securitate”, in conditiile in care au devenit un instrument de lucru si de comunicare tot mai apreciat de politicienii care folosesc WhatsApp, in special, pentru schimb de mesaje. Din campania prezidentiala din 2017 si pana acum, anturajul lui Emmanuel Macron s-a remarcat prin folosirea pe scara larga a aplicatiei ruse Telegram, dar de patru luni incoace, presedintele insusi testeaza aplicatia „Olvid”.

O chestiune de „suveranitate franceza”

„Integrarea acestei solutii constituie nu numai o constientizare in materie de securitate cibernetica, ci si un pas inainte spre o mai mare suveranitate franceza”, a spus Elisabeth Borne. De altfel, in martie, guvernul francez a mai initiat o data oprirea utilizarii aplicatiilor straine, potential nesigure, pentru echipamentele de serviciu ale functionarilor, fiind vizata in special reteaua sociala chineza TikTok si alte „aplicatii recreative”.

„Olvid” a fost fondata, in 2019, de doi francezi, doctori in criptografie, Thomas Baigneres si Matthieu Finiasz si, aparent, mesageria lor seamana cu WhatsApp sau Telegram. Insa unealta nu arata deloc la fel, asigura cei doi. La „Olvid”, nu exista directoare de utilizatori sau conturi gazduite in cloud, in plus, comunicarea intre doua persoane este criptata cu o cheie care apoi se autodistruge, deci nu exista nicio posibilitate de a o descifra. De aici si denumirea „Olvid”, imprumutata din spaniola pentru sintagma „a uita”. „Serviciile de informatii nu sunt in masura sa-l urmareasca pe „Olvid”. In timp ce, daca folositi Telegram, trimiteti direct o carte postala la Moscova”, a declarat Erwan Keraudy, investitor si membru al consiliului de administratie al startup-ului care dezvolta solutia franceza.

Pentru a asigura acest nivel de incredere, „Olvid” a obtinut certificarea First Level Security Certification (CSPN) a ANSSI (Agence nationale de la securite des systemes d’information) in 2020. „Suntem primii si singurii care au primit aceasta certificare. Pentru aceasta, solutia noastra a fost supusa in mod intentionat unor atacuri (simulate) timp de patruzeci de zile, fara ca sa fie posibila compromiterea securitatii noastre”, a spus Thomas Baigneres.

Disponibila gratuit pe android, iPhone si pe calculator, aplicatia ramane totusi aproape necunoscuta publicului larg, cu aproximativ doar 100.000 de utilizatori, fata de 2 miliarde pentru WhatsApp.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: