Pana si Inspectia Judiciara a avut protocol de cooperare cu SRI. Ce s-a intamplat cu protocolul similar semnat de CSM

news

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspectia Judiciara (IJ) si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au incheiat procoale de cooperare cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), a declarat vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, in sedinta de plen.

Potrivit acestuia, in urma solicitarilor transmise institutiilor judiciare, dupa cum s-a decis la ultima sedinta de plen a CSM, Inalta Curte, Inspectia Judiciara si Ministerul Public au transmis ca au incheiat protocoale cu SRI. El a precizat ca si la nivelul CSM a fost incheiat un protocol cu SRI, insa acesta a fost anulat in 2017.

„Am primit corespondenta cu entitati din sistemul judiciar dupa cum urmeaza: Parchetul de pe langa ICCJ, ICCJ, IJ, si la nivelul CSM a fost incheiat un astfel de protocol denuntat in 2017 la initiativa tuturor membrilor Consiliului. Toate celelalte entitati din sistemul judiciar, in perioada 2005-2018 nu au incheiat astfel de protocoale. Tot ce am primit la aceasta data, nu sunt atasate protocoalele in forma scrisa. Toata situatia a vizat doar o corespondenta minimala”, a declarat Codrut Olaru, citat de news.ro.

Olaru a adaugat ca protocolale nu au fost atasate fiindca sunt clasificate, insa le-a cerut membrilor CSM sa analizeze protocoalele la nivelul fiecarei institutii.

„Obiectul punctual al acestor protocale, dat fiind faptul ca vorbim despre o corespondenta clasificata, nu a fost atasat, astfel ca membrilor le adresez rugamintea ca, la nivelul institutiilor, sa analizeze punctual aceasta corespondenta. Cred ca ar trebui sa ne mentinem punctul de vedere, sa insistam sa primim toate aceste protocoale si sa le discutam”, a spus Olaru.

La randul ei, presedintele CSM, Simona Marcu, a adresat plenului propunerea de a transmite institutiilor care au incheiat protocolale cu structurile de informatii solicitari de a analiza in ce masura sunt indeplinite elementele procedurale pentru a incepe desecretizarea protocoalelor.

„Consiliului nu i-au fost transmise aceste documente in materialitatea lor, nu putem sa exprimam alte concluzii. Multe dintre protocoale nu mai sunt valabile. Chiar si cei care avem acces la documente clasificate, avem nevoie sa fie declasificate, propun plenului sa transmita solicitari institutiilor care au incheiat aceste protocoale sa analizeze in ce masura sunt indeplinite elementele procedurale pentru a demara desecretizarea acestor protocoale”, a spus Marcu.

Potrivit acesteia, procurorul general Augustin Lazar – care nu participa la sedinta – a solicitat amanarea dezbaterilor pe aceasta tema.

Sedinta de plen a CSM continua, insa, in sistem videoconferinta cu Uniunea Judecatorilor.

In sedinta Plenului CSM din 20 martie s-a decis, printre altele, transmiterea unei solicitari catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, curtile de apel si parchetele de pe langa acestea, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri si Inspectia Judiciara, in vederea comunicarii Consiliului Superior al Magistraturii, in masura in care exista, a protocoalelor incheiate cu serviciile/structurile de informatii, incepand cu data 1 ianuarie 2005.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare incheiat de SRI cu Parchetul General in anul 2009. Protocolul a fost semnat in februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Nitu si prim-adjunctul SRI Florian Coldea si a inlocuit documente similare incheiate chiar imediat dupa infiintarea de catre Guvernul Nastase a Parchetului National Anticoruptie (PNA), actuala DNA.

Documentul are semnaturile adjunctului SRI Florian Coldea si prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Nitu, fiind aprobat de Laura Codruta Kovesi in calitate de procuror general si de George Maior, director al SRI.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: