„Pana la urma aici nu e vorba de a-l asasina”. Dragnea a ajuns de rasul baronilor PSD. Buzatu anunta in ce conditii poate fi dat jos seful PSD

politica

Presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, marti, ca in partid nu exista „un moment statutar” care sa conduca la schimbarea din functie a presedintelui formatiunii, Liviu Dragnea, iar in aceste conditii „doar un grup inconstient” ar incerca schimbarea sefului PSD.

„Scrisoarea aceasta a devenit un fel de Scrisoarea pierduta a lui Caragiale. Mie mi se pare ca a fost un punct de efervescenta care se va reflecta si in CEx si in raport cu aceste puncte de vedere presedintele partidului va trebui sa faca niste precizari exacte, iar CEx sa ia hotarari. Eu nu cred ca scrisorile acestea care apar si dispar sunt importante. Important este daca exista un grup de oameni hotarati sa schimbe o anumita stare de lucruri. De asemenea, importanta este deschiderea presedintelui catre asemenea discutii si probabil, sigur, cei care isi fac iluzia ca nu e nicio problema nu stau cu picioarele pe pamant”, a declarat, marti, pentru Mediafax, presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Intrebat daca exista un grup de lideri PSD care vor demiterea lui Liviu Dragnea, acesta a spus ca „doar un grup inconstient” ar putea sa incerce acest lucru in afara cadrului statutar al partidului. „Intotdeauna exista un grup sau o persoana care isi doreste schimbarea conducerii unei organizatii. Dar noi nu functionam asa, nu se asociaza doi: . Nu, noi functionam pe baze statutare si este destul de complicat sa credem ca… Doar un grup inconstient, care actioneaza inconstient, ar putea sa pretinda un asemenea lucru, stiind foarte bine care sunt prevederile statutare. Eu cred ca opiniile exprimate de dna Firea si de alti colegi au la baza, ca motivatie, o anumita stare difuza de nemultumire si din punctul acesta de vedere este nevoie de o consultare”, a precizat Buzatu.

Potrivit acestuia, este nevoie in CEx de adoptarea unor decizii care sa asigure o „circulatie mai buna a informatiei” in partid.

„Ideea este ca trebuie sa se discute deschis pentru ca unele probleme sunt reale si unele, probabil, sunt imaginare, si trebuie sa discernem cu foarte mare acuratete care sunt reale si la acelea sa le dam solutii, prin hotarari ale partidului care apoi sa ghideze activitatea si apoi sa asigure aceasta circulatie mai buna a informatiei de la presedinte catre membrii (Comitetului Executiv National – n.r.) si de la membrii grupului catre presedinte”, a indicat presedintele PSD Vaslui.

Intrebat daca il sustine in continuare pe Liviu Dragnea la sefia PSD, Buzatu a spus ca un asemenea gest „frizeaza putin absurdul”. „Ideea de a sustine continuarea exercitarii functiei de presedinte este o idee care frizeaza putin absurdul. Cum adica sa sustinem continuarea? Presedintele este ales si exercita aceste atributii in conditii statutare pana cand se intampla ceva, pana cand se sfarseste mandatul, pana cand se creeaza o stare care necesita un Congres sau orice alt lucru care sa duca la alegeri si tot asa. Dar nu exista un moment din acesta statutar, care sa aiba o forma legala a actiunii, prin care cineva poate sa ceara presedintelui sa nu-si mai exercite atributiile. Poftim, e un grup care nu-si mai doreste ca Liviu Dragnea sa fie presedinte. Grupul acela are o motivatie solida? Care sunt variantele pe care le propune pentru lucrul acesta? Opinia lui Liviu Dragnea, ca pana la urma aici nu e vorba de a-l asasina, e clar ca trebuie sa spuna omul o parere in calitate de presedinte al partidului, pentru ca nu poate cineva sa-l demita. Daca unii vor continua sa fie nemultumiti si dupa dezbaterea asta, asta e situatia, unii sunt nemultumiti toata viata”, a mentionat presedintele PSD Vaslui.

Presedintele PSD Bacau, Dragos Benea, a declarat marti, pentru Mediafax, ca liderii a patru filiale judetene din Moldova s-au intalnit luni si au decis ca il sustin in continuare pe Liviu Dragnea la sefia partidului. La intalnire au participat, in afara de Benea, presedintiii organizatiilor judetene PSD din Iasi (Maricel Popa), Neamt (Ionel Arsene) si Botosani (Doina Fedorovici).

Presedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, a declarat luni, ca a vazut o scrisoare semnata de peste 20 de presedinti de organizatii judetene ale partidului in care se solicita retragerea lui Liviu Dragnea din functia de presedinte al formatiunii. „Am vazut-o. Exista. Nu este o facatura”, a declarat Tudorache, intrebat daca a vazut scrisoarea din PSD despre care se vorbeste in spatiul public si care este atribuita unui grup de lideri judeteni care vor retragerea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului.

Liderul PSD Sector 1 a adaugat ca scrisoarea contine numai semnaturi ale presedintilor de organizatii judetene PSD. „Numai presedinti de organizatii (au semnat – n.r.). Sunt multe semnaturi. La un moment dat, banuiesc, cand va avea cel putin jumatate din numarul CEX-ului, va fi facuta publica”, a precizat Dan Tudorache.

Intrebat daca scrisoarea are peste 20 de semnaturi, el a raspuns afirmativ: „Da”. Tudorache a adaugat ca in scrisoare nu se solicita convocarea unui CExN al partidului, documentul fiind, potrivit acestuia, „un punct de vedere”. Intrebat daca in textul scrisorii se solicita retragerea lui Liviu Dragnea din functia de presedinte PSD, Dan Tudorache a raspuns, din nou, afirmativ: „Da”. „Nu stiu daca se intrunesc numarul necesar de persoane care solicita acest lucru si automat si votul in consecinta”, a mentionat liderul PSD Sector 1.

Tudorache a mai declarat ca este nevoie de „o discutie deschisa” in partid. „Nu pot sa imi exprim o parere. Eu cred ca ar trebui o discutie deschisa in CEX si sa se spuna toate nemultumirile, daca sunt, daca nu sunt, si sa fie ceva constructiv. Eu nu sunt adeptul scandalului din afara usilor inchise. Daca e sa fie scandal, sa fim in interior. Cand iesim afara, sa iesim cu un punct de vedere, cu o idee, ca intr-o familie sunt discutii, nu poti sa spui ca totul e ca in rai. Sunt discutii, dar automat trebuie sa iti porti toate discutiistransezi toate problemele in interior, cand iesi afara sa iesi cu o idee si pe aia sa o respecti conform hotararii majoritatii”, a declarat el.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, intrebat daca este dispus sa faca un pas in spate din fruntea partidului, ca functia de presedinte al formatiunii „nu se ia cu japca, se ia prin vot, printr-un vot masiv, si nu poti sa o tranzactionezi ca la piata”, anuntand un nou CEx cat de curand.

Chestionat daca exista scrisoarea despre care se vorbeste, Dragnea a ridicat din umeri. Intrebat daca este dispus sa faca un pas in spate daca i se cere, liderul PSD a raspuns: „S-a discutat de multe ori asta la noi in partid, s-a discutat si la Congres, s-a discutat si la miting, s-a discutat si la alte Comitete Executive. Tot timpul revine aceasta problema care vine din afara partidului, din pacate. Pana acum nu (mi s-a cerut sa fac un pas in spate – n.r.), dar nu este imposibil. Pe mine ma intereseaza foarte mult sa ducem la capat programul de guvernare, nu mofturile unora sau altor, si nici temele impuse de Iohannis”.

„Functia de presedinte al partidului nu se ia cu japca, se ia prin vot, printr-un vot masiv, si nu poti sa o tranzactionezi ca la piata”, a adaugat Dragnea.

Fostul premier Mihai Tudose le-a spus jurnalistilor, luni, la Parlament, intrebat daca exista in PSD o scrisoare a nemultumitilor din partid, ca Declaratia de Independenta a SUA exista chiar daca unii nu au vazut-o si nici nu au semnat-o. „Unii au sustinut ca nu exista, ca ei nu au vazut-o. Dumnezeule, dumneavoastra ati vazut, ati semnat Declaratia de Independenta a Statelor Unite? Nu. Exista totusi, nu?”, a declarat luni, la Parlamentul, deputatul PSD Mihai Tudose, intrebat daca exista scrisoarea vehiculata in spatiul public prin care nemultumitii din partid ar dori schimbarea presedintelui PSD Liviu Dragnea.

Vicepresedintele PSD Gabriel Zetea a anuntat, sambata, la finalul unei sedinte cu liderii organizatiilor PSD din Transilvania, ca filialele din Ardeal ii solicita presedintelui formatiunii, Liviu Dragnea, convocarea unei sedinte a CExN pentru „a clarifica eventualele nemultumiri” din partid. Potrivit acestuia, organizatiile judetene PSD din Ardeal sustin „fara rezerve” Guvernul. Presedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat vineri, ca este nevoie de organizarea ”rapida” a unei sedinte CExN , saptamana viitoare, pentru a se stabili prin vot daca partidul „este pe ideea dnei Firea sau nu”.

Gabriela Firea a transmis vineri ca nu se afla in fruntea niciunei razmerite, dar ca se va alatura oricarei initiative pentru „modernizarea” PSD si ca Liviu Dragnea a oferit primele 3 locuri de pe lista pentru europarlamentare „la cel putin 30 de colegi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: