Pana si pesedista Corina Cretu s-a saturat de incompetenta ministrilor lui Dancila-Dragnea. Romania este pe cale sa piarda 800 de milioane de euro

politica

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat ca Romania este in pericol sa piarda fonduri in valoare de 800 de milioane de euro, bani care trebuiau cheltuiti pana in decembrie 2018.

Corina Cretu a explicat ca in august 2017, a discutat cu autoritatile romane pentru a mai salva o parte din aceste fonduri. Solutiile propuse au fost extinderea ariilor de eligibilitate a proiectelor, cresterea fondurilor alocate localitatilor mici si acordarea de vouchere pentru eficienta energetica a locuintelor.

Astfel, s-ar mai putea salva maximum 400 de milioane de euro. Corina Cretu a facut aceste declaratii la Strasbourg, in emisiunea „be EU”, de la Antena 3.

„Anul 2017 a fost marcat de progrese importante in ceea ce priveste programele cu fonduri europene in Romania datorita faptului ca au fost acreditate institutiile de management si control si au fost indeplinite o serie de conditionalitati. Dar raman foarte multe lucuri de facut, e un an crucial pentru Romania”, a spus Corina Cretu.

„Avem aceasta problema legata de programul operational regional, unde sunt in pericol de a fi pierduti 800 de milioane de euro, care trebuie cheltuiti pana in decembrie in acest an”.

Intrebata ce trebuie sa faca Romania pentru a nu pierde acesti bani, Corina Cretu a spus ca „inca din august 2017 am discutat cu serviciile mele si am agreat sa propunem autoritatilor romane schimbarea programului operational regional, astfel incat sa dam posibilitatea sa extindem aria de eligibilitate, de exemplu catre localitati mai mici care nu aveau posibilitatea sa acceseze fonduri europene si sa marim fondurile pentru localitatile mari. O alta masura pe care noi am identificat-o e o masura care se aplica in Slovacia si in Cehia. Expertii nostri au fost saptamana trecuta la Bucuresti si urmeaza sa analizeze acest concept de a se da vouchere pentru cetateni pentru eficienta energetica a locuintelor, a cladirilor”.

„Serviciile mele evalueaza ca vor fi salvate 200-300, pana la maximum 400 de milioane de euro prin aceasta schema de vouchere. Autoritatile romane incearca sa identifice proiecte retrospective care au fost platite cu alti bani. Stiti ca am mai facut acest lucru. Autostrada Soarelelui sau centura Timisoarei. Asa am si ajuns la aceasta suma de incheiere a programului in jur de 90%. E o suma care poate varia in functie de deciziile din instanta”, a mai spus Corina Cretu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: