Pana si PSD-ista Corina Cretu sanctioneaza incompetenta Guvernului Dancila-Dragnea. Scrisoare oficiala: „Pregatirea proiectelor este foarte slaba”

politica

Comisarul european, Corina Cretu, i-a transmis, pe 25 aprilie, premierului Viorica Dancila, ministrilor Lucian Sova si Rovana Plumb, o scrisoare in care isi exprima ingrijorarea cu privire la riscul dezangajarii fondurilor UE, potrivit documentului prezentat, luni, de PNL.

„Ma adresez dumneavoastra cu privire la situatia actuala a investitiilor din domeniul transporturilor, ca parte a Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020. Avand in vedere ca ne apropiem de jumatatea actualei perioade de programare si ca este momentul in care serviciile Comisiei incep pregatirile pentru urmatoarea perioada de programare, sunt extrem de ingrijorata cu privire la planificarea si implementarea proiectelor de infrastructura de transport care sunt cofinantate de Fondul de coeziune si de Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER) in Romania. (…) In acest sens autoritatile romane vor trebui sa acorde o atentie deosebita exercitiilor bugetare pentru doua faza se vor apropia de finalizare iar noile proiecte risca a fi inca in faza de demarare, fara sa genereze cheltuielile necesare”, afirma comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, in scrisoarea adresata ministrului Transporturilor, Lucian Sova, ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, si premierului Viorica Dancila.

Cretu atrage atentia ca pana in prezent doar patru noi mari proiecte majore pentru sectorul feroviar au fost depuse in intervalul 2014-2018, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la faza incipienta in care se afla proiectele.

„Pregatirea si prezentarea de proiecte noi pentru perioada de programare actuala a fost mult intarziata. Pana in prezent, numai patru proiecte majore au fost depuse intr-un interval de timp de patru ani: tronsonul de cale ferata Radna-Gurasada-Simeria (1 306 milioane EUR din Fondul de coeziune, aprobat), autostrada Sebes-Turda faza II (272 de milioane EUR din FEDER, aprobat), autostrada Campia Turzii-Ogra-Targu-Mures (247 milioane EUR din Fondul de coeziune, in curs de evaluare) si Magistrala 6 a retelei de metrou din Bucuresti (657 milioane EUR din Fondul de coeziune, in curs de evaluare). Recent, autoritatile romane au anuntat o lista de proiecte majore de transport pe care doresc sa le inainteze Comisiei in 2018, printre care: Podul peste Dunare de la Braila, DN73 Brasov-Pitesti (faza a doua), SibiuPitesti loturile 1 si 5, eventual, Craiova-Pitesti, autostrada Transilvania si varianta de ocolire Bacau. Salut faptul ca noi proiecte sunt in curs de pregatire spre a fi inaintate Comisiei, dar in acelasi timp imi exprim ingrijorarea fata de nivelul scazut de maturitate al acestora”, se mai arata in scrisoare, citata de Mediafax.

Comisarul european mai precizeaza ca aceasta cauza tara noastra risca „dezangajari imediate”.

„Faptul ca pregatirea proiectelor este foarte slaba si prin urmare, concentrata pe un numar limitat de investitii, inseamna ca intarzierile inregistrate in implementarea acestor cateva proiecte ar putea conduce la dezangajari imediate in anul respectiv, periclitand astfel nu numai axele prioritare pe transport din cadrul POIM — tinand cont de asteptarile din sfera acestor proiecte si sumele aflate in joc — cat si politica de coeziune in Romania in general”, potrivit sursei citate.

In lumina celor relevate in scrisoarea Corinei Cretu catre Executiv, PNL solicita demisia imediata a premierului Dancila si a celor doi ministri.

„Se vede slaba capacitate de a atrage finantarea pusa la dispozitia tarii noastre prin programul 2014-2020, 1,5 miliarde euro alocate Romania pentru sectorul transporturilor. Sunt convins ca se afla de doua saptamani pe masa celor doi ministri, dar nu a fost facuta publica. Tonul acestei scrisori e unul imperativ pentru autoritatile de la Bucuresti. Spun foarte clar vom ca pierde bani pentru infrastructura pentru ca autoritatile nu sunt capabile sa preagateasca proiectele. Noi ii cerem doamnei Viorica Dancila sa-si depuna mandatul din fruntea Executivului, iar cu ea sa plece si cei doi ministri Lucian Sova si Rovana Plumb. Esecul nu mai poate fi tolerat”, a spus deputatul PNL Lucian Bode, presedintele Comisiei pentru transporturi si infrastructura din Camera Deputatilor, in conferinta de presa de luni in care a fost prezentata scrisoarea Corinei Cretu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: