Pandemia i-a ”saracit” si pe cei mai bogati sportivi – cat pierd Federer, Ronaldo sau Messi si care sunt sporturile cele mai afectate de COVID 19? (P)

news

2020 a fost un an prost si pentru sport, sau mai bine spus pentru aproape orice sport, cu pierderi masive in anumite cazuri si asta se reflecta perfect in cazul super-vedetelor, ca Roger Federer, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, LeBron James, ale caror venituri au scazut simtitor.

Primii 100 de atleti ai lumii au pierderi de venit pentru prima data in 4 ani

Cel mai bine remunerati sportivi ai planetei, conform Forbes, sunt in 2020 Roger Federer, actualmente doar locul al cincilea mondial in tenisul profesionist, Cristiano Ronaldo si, pozitia a treia, Lionel Messi.

 Federer a inregistrat in 2020 venituri, inainte de impozit, de 106 milioane de dolari si a devenit primul tenisman care urca pe prima pozitie a topului tinut de celebra publicatie in ultimele trei decenii. Elvetianul a reusit aceasta performanta gratie contractelor cu Mercedes, Credit Suise si, mai ales, cu Uniqlo.

 Pe 2 s-a clasat Cristiano Ronaldo, jucatorul lui Juventus Torino, care a contabilizat aproape 105 milioane de dolari, dintre care 60 au fost venituri salariale si 45 din contracte de publicitate

 Messi, decarul Barcelonei, a fost la un milion in spatele rivalului sau cu 104, desi trebuie mentionat ca salariul sau a fost considerabil mai mare: 72 de milioane.

Pandemia a coborat veniturile cu aproape 400 de milioane de dolari

Per total, publicatiile de specialitate au reclamat o diminuare a veniturilor in 2020 cu aproape 10% in cazul primilor 100 de sportivi ai lumii.

Aceasta elita se lauda cu un venituri cumulate 3,59 miliarde de dolari in 2020, si, in premiera, mai mult de o sportiva a patruns printre primii 100: le avem pe Serena Williams, locul 33, si Naomi Osaka, pe 29 – ambele jucatoare de tenis. Doar 10 sporturi s-au regasit in topul Forbes 100, de exemplu, din 21 de tari.

Jucatorii de Baseball au avut cele mai mari pierderi

Lovitura cea mai grea a primit-o un sport national american, baseball-ul, care s-a tradus in venituri salariale de la 468 milioane de dolari in 2019 la doar 27 de milioane in 2020.

Baschetbalistii nord-americani au inregistrat si ei o pierdere de aproximativ 100 de milioane de dolari, dintr-un total de 1,3 miliarde in 2019, la 1,2 in 2020.

Industria pariurilor sportive in scadere – tiparele de pariere se schimba

Daca pariorii nu au reusit sa castige duelul cu bookmakerii, ceea ce nu mira pe foarte multi, pandemia de COVID 19 a ravasit industria jocurilor de noroc in general din mai multe motive:

 Distantarea sociala impusa a redus enorm accesul in agentiile stradale si multi dintre pariori nu s-au adaptat suficient de repede pentru utiliza tehnologia, pentru a se informa, asa cum este de parere si expertul Constantin Mazilescu, al carui profil il poti vedea aici.

 Utilizarea masiva a platformelor online a dus si la o mai temeinica informare, pariorii luand decizii mai putin pripite, apeland la site-uri de specialitate de tipul betfair pariuri.

 Cu multe evenimente sportive anulate sau amanate, 2020 a vazut o virare a pariorilor spre competitii de tip eSports, dar cu volume care nu au acoperit nici pe departe golul lasat de competitiile traditionale.

Cazinourile au ajuns in sapa de lemn

Evident ca lovitura cea mai dura au primit-o cazinourile in 2020, si trimiterea este catre cele traditionale, nu cele online.

MGM Resorts din Las Vegas a raportat doar pentru trimestrul al treilea o pierdere de 495 de milioane de dolari, in timp ce 10 cazinouri din The Strip au raportat o scadere teribila de 65% a veniturilor in 2020, doar in trimestrul al treilea.

Gaura de miliarde pentru cluburile de fotbal din Europa!

Cele aproape 9 luni de pandemie au generat scaderi teribile la nivelul cluburilor profesioniste de fotbal din Europa, care nu au putut sa primeasca spectatori in tribune, dar care au pierdut masiv si din sponsori.

Asociatia cluburilor de fotbal europene (ECA) a facut in urma cu cateva luni o estimare cu o pierdere totala de 4 miliarde de euro, care s-a dovedit a fi optimista.

In urma calculelor finale, gaura financiara suportata de cluburile europene de fotbal a ajuns la 6 miliarde de euro!

Urmarile se vor vedea cu adevarat in 2021, in ceea ce ii priveste pe fotbalisti, ale caror venituri salariale ar fi de asteptat sa scada cu aproape 20%.

Transferurile din fotbalul european –indiciu al dezastrului

In perioada rezervata transferurilor din 2020, si-asa existinsa pana la inceputului lui octombrie, suma totala fata de 2019 a scazut cu aproape 40%.

 La Liga a cheltuit cu 46% mai putin fata aceeasi perioada a anului, o spune Carteret Analyctics

 Premier League a atins cea mai joasa cifra cumulata de transferuri, 1,2 miliarde lire sterline, din 2015 incoace, ceea ce totusi nu este o scadere decat cu pana in 10%.

Impactul pandemiei asupra sportului, cu activitatile lui conexe, sunt aproape imposibil de estimat, asa cum efortul de a indica in ce masura 2021 poate sa ofere o reintoarcere la normalitate sau, mai degraba, o adancire a crizei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: