politica

Panica in Coalitie, PNL a propus majorarea pedepselor pentru fapte de coruptie. Ce a decis majoritatea PSD-ALDE

Camera Deputatilor a reexaminat, marti, proiectul de lege pentru modificarea Legii 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, revenind la textul initial, prin care se pedepsesc cu inchisoarea faptele savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Deputatii liberali au propus amendamente privind majorarea pedepselor de la 1-5 ani la 2-7 ani, insa acestea au fost respinse.

Deputatii au aprobat, astfel, forma de la Senat, stabilind ca articolul 12, care fusese modificat de Parlament, sa revina la forma din legea in vigoare.

„Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale; folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”, prevede articolul 12.

In textul declarat neconstitutional se prevedea ca erau pedepsite cu inchisoarea faptele savarsite doar in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Conform deciziei plenului Camerei Deputatilor, ramane nemodificata definitia operatiunilor financiare care intra sub incidenta acestor prevederi.

„In sensul prezentei legi, operatiunile financiare constau in operatiuni care antreneaza circulatia de capital, operatiuni de banca, de schimb valutar sau de credit, operatiuni de plasament, in burse, in asigurari, in plasament mutual ori privitor la conturile bancare si cele asimilate acestora, tranzactii comerciale interne si internationale. Pentru a fi efectuate ca acte de comert, operatiunile financiare trebuie sa constituie o actiune de intermediere in circulatia bunurilor facuta in mod organizat si sistematic in scopul obtinerii de profit”, mai prevede textul.

Deputatii liberali au propus amendamente privind majorarea pedepselor de la 1-5 ani la 2-7 ani, insa acestea au fost respinse.

Camera Deputatilor este for decizional.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

12 minute ago

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

O oră ago

Diana Sosoaca, activata international impotriva „vestului colectiv”. „Pe aici nu se trece!”

Dupa o „vizita speciala” in Serbia, senatoarea de Iasi, Diana Sosoaca a trimis o scrisoare…

O oră ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

2 ore ago