Ingrijorare la Moscova. Baykar a lansat drona supersonica invizibila Bayraktar Kizilelma: „Testele s-au finalizat cu succes” – Video

externe

Compania turca Baykar a anuntat, duminica, ca a finalizat „cu succes” testele pentru Kizilelma, noua drona a companiei. Aceasta poate atinge viteza sunetului si este invizibila pentru sistemele radar. Drona foloseste motoare construite in Ucraina, fiind foarte posibil sa ajunga si in posesia fortelor armate ale Ucrainei, care folosesc deja cu succes drone Bayraktar.

Noua drona poate transporta 1.500 de kilograme de munitie, zboara 10.000 de metri altitudine, are o raza de actiune de 926 de kilometri si poate ramane in aer pana la cinci ore.

Drona a fost prezentata de Baykar ca fiind un „avion de lupta fara pilot”, specificatiile lui Kizilelma o pot incadra la categoria avion de vanatoare de generatia a 6-a, depasind astfel avioanele de vanatoare de generatia a 4-a, precum F-16, F-15, Rafale, Gripen, SU-35 si Eurofighter, precum si avioanele de vanatoare de generatia a 5-a, cum ar fi F-35 (SUA), SU-57 (Rusia) si J-20 (China), afirma postul TRT.

Motoarele pentru Bayraktar Kizilelma au fost furnizate de Ucraina. In pofida razboiului, cooperarea dintre cele doua tari a continuat, a declarat Selcuk Bayraktar, CTO al Baykar’, in cadrul expozitiei Teknofest 2022, potrivit Defenseturk.net.

Kizilelma a fost anuntata pentru prima data in iulie 2021. Baykar a semnat un contract cu Ivchenko-Progress din Ucraina in noiembrie 2021 pentru livrarea de motoare AI-322F si AI-25TLT.

Potrivit Baykar, motoarele confera dronei caracteristici la egalitate cu cele ale avioanelor de lupta cu pilot de ultima generatie, permitandu-i sa efectueze atat misiuni aer-sol, cat si aer-aer.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: