Panica la Moscova, rachetele Harpoon au fost instalate pe coastele Ucrainei. Expert rus: „Rachetele reprezinta o amenintare serioasa pentru flota rusa”

externe

Ministrului ucrainean al Apararii, Alexei Reznikov, a anuntat joi ca sistemele anti-nava cu rachete americane Harpoon, primite din Danemarca, sunt deja in pozitii defensive pe coasta Marii Negre. Moscova a confirmat apoi ca aceste rachete reprezinta 0 „amenintare serioasa” pentru flota rusa.

„Rachetele americane anti-nava Harpoon sunt deja in arsenalul armatei Ucrainei si se afla amplasate pe coaste”, a anuntat ministrul Apararii.

Rachetele de croaziera anti-nava Harpoon pe care Kievul le-a primit reprezinta o amenintare serioasa pentru Flota rusa din Marea Neagra si pentru tarmurile sale, a declarat joi pentru TASS seful Biroului de analiza militara si politica, Alexander Mikhailov.

„Racheta Harpoon este o arma destul de periculoasa, chiar daca aceste rachete nu sunt noi, sunt subsonice si zboara cu o viteza de 0,85 Mach. Sistemele de rachete anti-nava Harpoon cu baza pe coasta Marii Negre pot fi un motiv de ingrijorare pentru ca sunt capabile, in anumite circumstante, sa treaca chiar si de apararile aeriene si antiracheta bine organizate. O lovitura simultana a mai multor rachete de acest tip poate duce la pierderea unor nave. Dupa parerea mea, acest lucru inseamna deja depasirea liniilor rosii”, a declarat expertul.

Trebuie luate masuri pentru a preveni un scenariu, in care infrastructura si marina rusa pot fi amenintate de lansatoare inarmate cu rachete Harpoon capabile sa loveasca tinte la o distanta de 280 km, a subliniat el.

Dupa cum a subliniat expertul, „sistemele de rachete Harpoon pot viza navele militare rusesti si navele civile care opereaza in Marile Neagra si Azov”.

„Aceasta este deja o amenintare directa la adresa Podului Crimeii si a locuitorilor peninsulei. Acesta este inca un semnal ca teritoriile tarii din apropierea coastei Marii Negre trebuie sa fie luate rapid sub control”, a adaugat Mihailov.

Prin furnizarea de Harpoons catre Ucraina, tarile NATO incearca sa dea o lovitura Marinei ruse, provocand astfel Rusia sa loveasca centrele de decizie din Kiev si Lvov, a mai spus expertul.

„In acelasi timp, raza de actiune operationala a rachetelor furnizate este inca neclara. Primele versiuni ale rachetei zburau pana la 40-50 km. Cele mai recente versiuni au o raza de actiune de 280 km”, a spus el.

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a declarat la sfarsitul lunii mai ca Danemarca intentioneaza sa furnizeze Kievului un lansator si rachete Harpoon.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: