Panica mare la Antena 3: „Programul PNL prevede construirea de inchisori. Uite, vor sa faca 8.000 de locuri in penitenciare”

politica

Antena 3 anunta, plina de panica, intentia PNL de a construi noi penitenciare pentru a crea 8.000 de noi locuri pentru detinuti.

„La constructia de penitenciare au prevazut totul ca la carte. Uite, vor sa faca 8.000 de locuri in penitenciare. De ce se construiesc penitenciare, in loc de scoli?”, a avertizat realizatoarea Catalina Porumbel, joi seara.

„Doar o minte incetosata crede ca Romania merge spre un gulag. Imi vine sa spun cuvinte urate si grele care nu ma caracterizeaza. (…) Oamenii in secolul acesta nu intra cu prioritate in penitenciare, cu prioritate raman sa-si execute pedepsele in comunitate”, a declarat si Pavel Abraham.

Iata ce prevede programul de guvernare al PNL la sectiunea „Politica Penitenciara”:

Guvernul considera luarea unor masuri urgente pentru rezolvarea problemei conditiilor de detentie, cu atat mai mult cu cat, in opinia Guvernului, recursul compensatoriu, asa cum a fost in final adoptat de Parlament, a condus la eliberarea unui numar considerabil de infractori periculosi, dintre care unii au comis deja noi infractiuni si s-au intors in penitenciare, aplicarea recursului compensatoriu dovedindu-se o amenintare la adresa sigurantei cetatenilor si a bunurilor acestora.

Singura masura care poate rezolva semificativ problema imbunatatirii conditiilor din penitenciare este extinderea capacitatii de detentie.

Solutia pe termen scurt si mediu este modernizarea si extinderea capacitatii penitenciarelor existente, prin constructia de corpuri de cladire noi de cate aproximativ 200 de locuri in fiecare penitenciar. Costurile totale estimate pentru 8.000 de locuri sunt de aproximativ 12 – 15 milioane de euro, pentru ca infrastructura exista si suplimentarea de personal necesar este rezonabila.

In ultimii 3 ani, sumele de bani disponibile pentru investitii au fost diminuate cu aproximativ 200% si procedurile de angajare in penitenciare pentru echilibrarea statelor de personal au fost blocate prin promovarea unui statut cu o prevedere neconstitutionala. De aceea, se impune rezolvarea prioritara a deficitului de personal.

Comentarii: