Panica in PSD, Teodorovici a fost pus sa isi inghita inapoi cuvintele: „A fost o declaratie nefericita”. Ce spune despre demisie

politica

Ministrul Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, revine asupra declaratiile privind limitarea dreptului la munca in strainatate al romanilor, sustinand acum ca vorbele sale au fost „o declaratie nefericita sau o exprimare nefericita”.

„Acea declaratie nu reprezinta in niciun fel pozitia Guvernului, nu s-a discutat in Guvern acest lucru. La nivel european, ca m-ati intrebat si acest lucru, am discutat de mai multe solutii, in fine, propuneri care sunt facute la nivel european.Va dau un exemplu aici, concret, la acea finantare a schemei de ajutor (…) in sensul in care statele membre sa stabileasca un mecanism pe baza caruia in situatii de nevoie sa se contribuie la un astfel de mecanism si punctul meu de vedere a fost unul foarte clar, si anume acela ca Romania, neavand nici criza, nici, astazi, o problema de somaj, chiar din contra, trebuie sa gasim la nivel european solutii de a stimula, incuraja prin diferite masuri, de la facilitati fiscale sau tot felul de astfel de masuri, reintoarcerea in tarile de origine a fortei de munca”, a declarat Eugen Teodorovici, la Parlament, citat de Agerpres.

Ministrul sustine acum ca au existat in schimb discutii informale la nivel european doar despre incurajarea intoarcerii voluntare a angajatilor din strainatate in tarile lor. In plus, Teodorovici sustine ca romanii din diaspora ar putea fi determinati sa se intoarca prin realizarile guvernamentale pe plan intern.

„S-a discutat, in acel cadru informal, despre posibile masuri pentru a incuraja, cerute si de mine, nu doar finantarea sau sprijinul de catre tarile membre ale unui astfel de mecanism pentru somajul din Europa de Vest, desigur, acolo unde forta de munca este concentrata, ci si de masuri care sa sprijine, sa incurajeze voluntar, e foarte important de remarcat reintoarcerea fortei de munca pentru cei care doresc in tarile de origine, fie prin acordarea, nu stiu, unor surplusuri sa spunem financiare la partea de salarizare in tara daca vin si decid sa lucreze in Romania, fie alte masuri. Sunt mai multe propuneri pe care le-au facut toti cei din discutia respectiva”, a afirmat Teodorovici.

Ministrul Finantelor sustine acum ca scandalul rezultat este doar rezultatul unei formulari neinspirate din partea lui. „Am spus mai devreme altor colegi de-ai dumneavoastra ca poate a fost o declaratie nefericita sau o exprimare nefericita, mai bine spus, si ceea ce conteaza este ceea ce v-am spus acum (…). Am spus si am recunoscut ca, vad ca se face, asa, mare caz, pe o chestiune scoasa dintr-un context, este o declaratie nefericita, daca doriti, daca asta va multumeste”, a spus ministrul.

Invitat sa comenteze cererea Opozitiei ca el sa demisioneze din Guvern, Teodorovici a spus: „Pentru ce anume? Cand voi face ceva rau impotriva romanilor atunci putem sa…”

Comentarii: