Panicat ca OECD l-a pus la punct, Tudorel Toader isi pune poalele-n cap. Insa ei stiu: „Plan de distrugere a sistemelor judiciare si democratice din tarile balcanice”

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat sambata ca luni dimineata se va adresa OECD pentru a-i comunica in mod oficial daca afirmatiile lui Drago Kos, seful structurii anticoruptie din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care a spus intr-un interviu pentru ziare.com ca decizia CCR privind revocarea sefei DNA contravine echilibrului puterilor in stat si independentei sistemului judiciar, au fost facute in nume propriu sau in numele OECD. Ioana Ene Dogioiu, editorialista ziare.com, are o replica usturatoare la adresa ministrului.

”Amenintari de la OECD, sau manipulari interne ? Luni dimineata,ma voi adresa OECD pentru a comunica in mod oficial daca afirmatiile dlui Drago Kos au fost facute in nume propriu sau in numele OECD”, a scris Toader pe contul sau de Facebook.

”Intr-un articol publicat in data de 1 iunie, se afirma faptul ca in numele OECD, dl Drago Kos a facut o serie de afirmatii, de o mare gravitate, la adresa instantei de contencios constitutional romane. Totodata, aceeasi publicatie, citeaza, atribuind aceleiasi surse, de asemenea in numele OECD, afirmatiile potrivit carora «Ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare». Data fiind gravitatea acestor afirmatii, precum si experiente similare, cand s-au atribuit unor organizatii, precum GRECO, luari de pozitie care ulterior nu au fost confirmate, pentru corecta informare a opiniei publice, consider absolut necesar sa se faca lamurirea solicitata”, preciza ministrul Justitiei.

In replica, Ioana Ene Dogioiu scrie ca „pe dl Toader nu-l ameninta nimeni in afara propriei conduite, taxata, e drept, cu o extrema severitate de dl Kos”.

„Eu cred ca mai degraba amenintata s-ar putea simti limba romana impotriva careia ministrul a comis grave infractiuni in postarea care reclama amenintarea, infractiuni precum virgula intre subiect si predicat, semn de inalta educatie si finete intelectuala deosebita.

Pe dl Toader nu-l ameninta nimeni in afara propriei conduite, taxata, e drept, cu o extrema severitate de dl Kos. Din start trebuie spus ca domnia sa nu este un oarecare nici prin actuala functie, nici in relatia cu Romania. Pentru ca Drago Kos a fost unul dintre expertii independenti desemnati de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru auditarea strategiilor nationale anticoruptie derulate in intervalul 2005-2010. In acest demers, dl Kos a vorbit cu mii de functionari publici, reprezentantii a sute de institutii publice. Deci stie pana in maruntaie si realitatea, si legislatia din Romania.

(…) De ce ii spune Drago Kos ministrului ca este intr-o eroare si va afla acest lucru intr-un mod dur? Pentru ca Tudorel Toader si-a permis sa arunce in derizoriu atat rolul GRECO, cat si competenta expertilor GRECO, ceea ce la nivel european echivaleaza cu o injuratura. Iar asta, da, trebuie sa primeasca o replica dura, pe masura „infractiunii”.

Dar probabil cel mai tare il doare pe ministru ca declaratiile dlui Kos arata faptul ca Europa s-a prins ca decizia CCR privind revocarea procurorilor este pofund ilegala, neconstitionala si incalca echilibrul puterilor in stat.

De ce este asa? Din multe motive. Dar in primul rand pentru ca ea decide contrar angajamentelor asumate de Romania la intrarea in UE, prin anularea rolului CSM si absolutizarea puterii ministrului Justitiei asupra unei categorii de magistrati. Daca maine, in urma unei exceptii sau sesizari de conflict, CCR va ajunge sa declare neconstitutionala aderarea noastra la UE sau NATO, ce facem?

Eu nu m-as grabi sa spun ca asa ceva este cu totul imposibil. Exista o fraza a dlui Kos care atrage atentia in mod special: ‘Recenta decizie a CCR contravine in mod evident echilibrului puterilor in stat in tara dvs si acestei independente a sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul ca este o actiune intentionata, cat timp am mai vazut asemenea stranii interferente ale unor curti constitutionale din Balcani in lupta anticoruptie in ultimii ani’.

Exista, mi se pare mie ca sugereaza dl Kos, un plan de distrugere a sistemelor judiciare si democratice din tari balcanice. Valer Dorneanu numai ce a fost la Moscova, impotriva recomandarilor Ministerului de Externe. Intamplator sau nu.

Cert este insa ca CCR a facut un pas esential spre distrugerea sistemului judiciar. Nu prin revocarea dnei Kovesi. Aceasta este o miza secundara. Ci prin eliminarea independentei procurorilor, elementul esential din recenta decizie a CCR, care spune negru pe alb: ‘art.132 alin. (1) din Constitutie este un text cu caracter special, care stabileste o putere de decizie a ministrului Justitiei asupra activitatii desfasurate de procurori si indica faptul ca in aceasta procedura ministrul are un rol central [a se vedea Decizia nr.45/2018], aspect care se reflecta si asupra carierei procurorilor’.

Aceasta este marea miza si deja din discursurile PSD – ALDE si ale televiziunilor afiliate se vede clar acest lucru. Deja nici macar nu prea se mai vorbeste despre LCK, ci despre procurori si subordonarea lor”, a scris Dogioiu pe ziare.com.

Intr-un interviu publicat vineri de ziare.com, Drago Kos, seful structurii anticoruptie din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, a declarat ca ”recenta decizie a CCR contravine in mod evident echilibrului puterilor in stat in tara dvs si independentei sistemului judiciar”.

”Nu pot evita sentimentul ca este o actiune intentionata, cat timp am mai vazut asemenea stranii interferente ale unor curti constitutionale din Balcani in lupta anticoruptie in ultimii ani. Magistratii romani au clarificat ca nu vor reveni la vechile timpuri, cand politicienii le spuneau ce si cum. Comunitatea internationala ii va sustine in aceasta privinta. DNA este una dintre povestile de succes in lupta anticoruptie la nivel mondial. Functionarea si rezultatele sale sunt model de studiu pentru generatii de studenti in intreaga lume. Actualul guvern al Romaniei nu vrea sa continue lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si face orice pentru a gasi o scuza in acest sens. Ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare. Imi pare rau ca imaginea tarii are de suferit din cauza declaratiilor lui impulsive”, continua Kos, potrivit ziare.com.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: