Papa Francisc, aflat in Indonezia majoritar musulmana, avertizeaza impotriva extremismului religios
Papa Francisc i-a indemnat, miercuri, pe liderii politici din Indonezia, cea mai populata tara cu majoritate musulmana din lume, sa se fereasca de extremismul religios, despre care a spus ca denatureaza convingerile oamenilor prin „inselaciune si violenta”, potrivit Reuters.
Intr-o prima zi plina din cea mai lunga calatorie in strainatate, care include noua zile in Asia de Sud-Est, unde crestinii sunt o minoritate, pontiful s-a intalnit si cu lideri catolici locali si le-a cerut sa nu-si impuna credinta in fata altora.
Intr-un discurs adresat liderilor politici din Indonezia, Francisc a spus ca Biserica Catolica isi va spori eforturile pentru dialogul inter-religios, in speranta de a ajuta la combaterea extremismului.
„In acest fel, prejudecatile pot fi eliminate, si poate aparea un climat de respect reciproc si incredere”, a spus Papa in varsta de 87 de ani intr-o alocutiune la palatul prezidential din Jakarta.
„Acest lucru este indispensabil pentru a face fata provocarilor comune, inclusiv cea a combaterii extremismului si intolerantei, care, prin denaturarea religiei, incearca sa-si impuna punctele de vedere folosind inselaciunea si violenta”, a spus Francisc.
Aproximativ 87% din populatia de 280 de milioane a Indoneziei este musulmana. Libertatea religioasa este garantata in constitutia tarii.
Desi Indonezia a vazut cateva cazuri de violenta islamista in ultimii ani, inclusiv atentate sinucigase in 2021 si 2022 legate de un grup inspirat de Statul Islamic, extremismul religios a fost in declin de la o serie de atacuri importante de acum doua decenii, care au inclus atentatul din Bali din 2002, care a ucis 202 persoane, inclusiv 88 de australieni.
Presedintele Indoneziei, Joko Widodo, i-a multumit Papei Francisc pentru apelurile sale la incetarea focului in razboiul Israel-Gaza.
„Indonezia apreciaza atitudinea Vaticanului care continua sa exprime (si) sa cheme la pace”, a spus el in discursul sau de bun venit.
In declaratiile sale publice, Francis nu a mentionat niciun incident violent specific, ci a facut mai multe referiri la extremism, intoleranta si manipularea religiei.
„Sunt momente in care credinta in Dumnezeu este… din pacate manipulata pentru a stimula diviziunile si a spori ura in loc sa promoveze pacea, comuniunea, dialogul, respectul, cooperarea si fraternitatea”, a spus Suveranul Pontif.
Ministrul indonezian de Externe, Retno Marsudi, a declarat ca Francisc si Widodo nu au vorbit in mod specific despre razboiul din Gaza in cadrul intalnirii lor, ci, in general, despre conflictele in curs si „importanta pacii”.
Mai tarziu, Francisc s-a intalnit cu catolicii in catedrala din Jakarta. Cateva sute de oameni s-a adunat afara pentru a-l vedea. Copiii au cantat la angklung, un instrument traditional din bambus, in timp ce asteptau sosirea lui Francisc. Papa a ascultat scurte marturii de la patru catolici indonezieni. Unul era de la o calugarita care l-a facut pe Papa Francisc sa zambeasca atunci cand i-a cerut sa-i preseze pe oficialii Vaticanului sa grabeasca traducerile textelor catolice.
Papa a laudat diversitatea culturala a Indoneziei si le-a spus catolicilor ca a urma invataturile bisericii „nu inseamna a ne impune credinta sau a o pune in opozitie cu cea a altora”.
Suveranul Pontif va parasi vineri Indonezia si se va indrepta catre Papua Noua Guinee, apoi in Timorul de Est si Singapore. Cand va ajunge inapoi la Roma, pe 13 septembrie, va fi parcurs aproape 33.000 km.
Papa Francisc a subliniat dialogul catolico-musulman si in 2019 a fost primul papa care a vizitat Peninsula Arabica. Joi, el se va alatura unei intalniri inter-religioase la Moscheea Istiqlal din Jakarta, cea mai mare moschee din Asia de Sud-Est.