Papa Francisc, despre finalul razboiului din Ucraina: „trebuie sa ai curajul sa negociezi”

externe

Papa Francisc a declarat, potrivit Reuters, intr-un interviu pentru postul elvetian RSI, ca Ucraina ar trebui sa aiba ceea ce el a numit „curajul steagului alb” si sa negocieze sfarsitul razboiului cu Rusia.

Interviul cu Papa Francisc, de la RSI, a fost inregistrat luna trecuta, cu mult inainte de ultima propunere, de vineri, a presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a gazdui un summit intre Ucraina si Rusia pentru a pune capat razboiului. Erdogan a facut aceasta noua propunere dupa o intalnire avuta la Istanbul cu omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski.

In interviu, Papa Francisc a fost intrebat care este pozitia sa cu privire la dezbaterea intre cei care spun ca Ucraina ar trebui sa renunte, deoarece nu a fost capabila sa respinga fortele rusesti, si cei care spun ca facand acest lucru ar legitima actiunile partii celei mai puternice. Cel care l-a intervievat pe papa a folosit termenul „steag alb” in intrebare.

„Este o interpretare, este adevarat”, a spus Francisc, potrivit unei transcrieri prealabile a interviului si a unei inregistrari video partiale puse sambata la dispozitia Reuters.

„Dar cred ca cel mai puternic este cel care priveste situatia, se gandeste la oameni si are curajul steagului alb si negociaza”, a continuat Papa Francisc, adaugand ca negocierile ar trebui sa aiba loc cu ajutorul puterilor internationale.

„Cand vezi ca esti invins, ca lucrurile nu merg bine…”

„Cuvantul negociere este un cuvant curajos. Cand vezi ca esti invins, ca lucrurile nu merg bine, trebuie sa ai curajul sa negociezi”, a spus Papa Francisc.

Este, din cate se pare, pentru prima data cand Papa Francisc foloseste termeni precum „steag alb” sau „invins” in discutia despre razboiul din Ucraina, desi a mai vorbit in trecut despre necesitatea negocierilor.

Anul trecut, papa, in varsta de 87 de ani, a trimis un emisar de pace, cardinalul italian Matteo Zuppi, la Kiev, Moscova si Washington pentru a sonda liderii din aceste tari.

„Se poate simti rusine”, a spus Francisc despre negocieri, „dar cu cati morti se va sfarsi? Ar trebui sa se negocieze in timp, sa se gaseasca o tara care poate fi un mediator”, a completat Papa Francisc, mentionand Turcia printre tarile care s-au oferit sa faca demersuri in acest sens.

“Sa nu va fie rusine sa negociati, inainte ca lucrurile sa se inrautateasca”, a indemnat Papa Francisc, care a facut sute de apeluri pentru ceea ce el numeste „Ucraina martira”. Intrebat daca este dispus sa medieze, Papa Francisc a raspuns: „Sunt aici”.

„Negocierea nu este niciodata o capitulare”.

Intr-o alta parte a interviului, vorbind despre razboiul dintre Israel si Hamas, suveranul pontif a spus: „Negocierea nu este niciodata o capitulare”.

Un purtator de cuvant al lui Zelenski nu a raspuns imediat la o solicitare de a-si spune punctul de vedere cu privire la comentariile papei, mentioneaza Reuters.

Vineri, la Istanbul, Zelenski a reiterat ca, desi doreste pacea, nu este dispus sa renunte la teritorii, in timp ce de la Moscova mesajul este ca Rusia nu se va opri pana cand nu-si va atinge obiectivele „operatiunii militare speciale” declansate la 24 februarie 2022.

Planul de pace al liderului ucrainean prevede retragerea trupelor rusesti de pe intreg teritoriul Ucrainei si restabilirea granitelor sale de stat. Kremlinul a exclus insa angajarea in discutii de pace in conditiile stabilite de Kiev.

Interviul urmeaza sa fie difuzat pe 20 martie, in cadrul unui nou program cultural al televiziunii elvetiene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: