Papahagi: „La Cluj traiesti la fel de bine ca la Lille. Clujul e mai frumos, mai sigur si mai viu decat nenumarate orase din Occident”

news

Scriitorul Adrian Papahagi afirma intr-o postare publicata sambata pe Facebook ca orasul Cluj a ajuns sa fie „mai frumos, mai sigur si mai viu decat nenumarate orase” din Occident.

„Discutam acum cateva saptamani cu un diplomat francez. Mi-a spus ca intr-un deceniu calitatea vietii va fi mai buna la Cluj decat in multe orase franceze”, a subliniat Papahagi.

„Sora mea, care locuieste de vreo 15 ani in Belgia, a revenit la Cluj zilele trecute. Ce a observat ea: siguranta, abundenta (a apreciat magazinele deschise pana tarziu), nenumarate case, strazi, piete, parcuri renovate. Mereu se intampla ceva (acum, simpaticul targ al zilelor maghiare). Un oras in care se traieste bine.
Discutam acum cateva saptamani cu un diplomat francez. Mi-a spus ca intr-un deceniu calitatea vietii va fi mai buna la Cluj decat in multe orase franceze. Eu cred ca deja la Cluj sau la Oradea traiesti la fel de bine ca la Lille, si ca Manasturul sau Rogerius sunt oricum mai sigure decat Tourcoing, Roubaix sau Villeneuve d’Ascq.

Bucurestiul nu se compara cu Londra sau Parisul, nici cu Viena sau Budapesta, dar are transporturi mai bune decat Roma si arata de zece ori mai ingrijit decat Atena. Budapesta e superba, dar eu nu stiu cum traiesc oamenii in scumpetea de acolo cu salarii de nivel romanesc.

Cunosc orase englezesti de o uratenie si o tristete coplesitoare. Cunosc violenta adusa de imigratia scapata de sub control in Franta sau UK. Cunosc letargia oraselor nordice, unde magazinele se inchid la 6 seara. Clujul e mai frumos, mai sigur si mai viu decat nenumarate orase apusene.

Ne plangem de orice, dar nu vedem cat am evoluat in 33 de ani. Nu vedem ca Romania e totusi foarte vivabila, inclusiv in ce priveste clima (la Cluj am avut o vara perfecta, nici trista si noroasa ca in Scandinavia, nici caniculara ca la Mediterana).

Un semn ca Romania a devenit o tara prospera e imigratia tot mai vizibila. La Cluj, biciclistii Glovo sunt majoritar pakistanezi sau indieni, putinele casierite ramase la Auchan sunt din Africa, muncitorii de la drumuri si gunoierii sunt tot mai adesea nepalezi sau vietnamezi. Mie mi-au montat recent niste mobila Mobexpert patru tineri, dintre care unul era spaniol si altul argentinian. Ceea ce e foarte bine – dar trebuie controlata atent situatia, ca sa nu ne trezim cu o imigratie africana masiva si daunatoare, ca in Franta. Acum e buna, sunt oameni cuminti, care muncesc. Economia profita. Daca insa importam cruzimea, infractionalitatea si terorismul din unele zone africane si asiatice, am incurcat-o.

In fine, sentimentul meu e ca Romania seamana azi, mutatis mutandis, cu Spania si Italia pe care le-am cunoscut imediat dupa Revolutie, in 1991-1992. Se vad inca urmele saraciei, dar dezvoltarea e masiva. Imigratie asiatica si africana incipienta, prosperitate crescanda. Totul e sa importam controlat (preferabil cu contracte de munca pe timp limitat, 2-3 ani) mana de lucru ieftina, nu – necontrolat – infractionalitate.

Romania e azi in situatia fericita de a avea ‘the best of both worlds’. Am spus-o de multe ori: suntem contemporani cu viitorul nostru, adica cu Franta, Austria, UK sau Italia de azi. Putem alege ce sa luam si ce nu din acest viitor. Dar realizez acum ca suntem contemporani si cu trecutul nostru mizer si totalitar: Rusia. Stim ca nu mai vrem sa ne intoarcem acolo, dar putem inca sa luam doar ce e bine din modelul occidental”, a scris Papahagi pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: