Parchetul din Paris cere judecarea a 27 de persoane, inclusiv a lui Marine Le Pen, pentru deturnare de fonduri publice

externe

marine le pen, adunarea nationala

Parchetul din Paris a cerut trimiterea in judecata a Rassemblement National (partidul de extrema dreapta Adunarea Nationala) si a 27 de persoane legate de acest partid, printre care Marine Le Pen si tatal acesteia, Jean-Marie, suspectate de participare la un sistem de deturnare de fonduri publice europene intre 2004 si 2016, potrivit unui comunicat emis vineri, 22 septembrie, relateaza Le Figaro.

„Contestam aceasta viziune, pe care o consideram eronata, asupra activitatii deputatilor din opozitie si a asistentilor lor, o activitate care este inainte de toate politica”, au reactionat vineri persoane din anturajul lui Marine Le Pen. „Ne vom expune argumentele noastre in fata instantei pe fond”, au adaugat ei, subliniind ca „in mod ciudat, acest tip de decizie este luat in mod sistematic in perioadele electorale”.

Procurorul general cere ca liderul Rassemblement National (RN) sa fie judecat de tribunalul penal pentru deturnare de fonduri publice si complicitate. Marine Le Pen a negat orice abatere in acest caz. Procurorul cere judecarea a 11 persoane care au fost alese eurodeputati pe listele Frontului National, a 12 persoane care le-au fost asistenti parlamentari si a patru angajati ai partidului de extrema dreapta.

10 ani de inchisoare

Pe aceasta lunga lista se afla marea majoritate a figurilor partidului de la mijlocul anilor 2010. In cazul Rassemblement National, ca persoana juridica, procurorul solicita un proces pentru complicitate si tainuire la deturnare de fonduri publice, care acopera intreaga perioada in cauza.

Parchetul aminteste ca „pedepsele aplicate sunt de 10 ani de inchisoare si o amenda de pana la 1 milion de euro sau de doua ori valoarea produselor infractiunii” si subliniaza ca „legiuitorul a prevazut obligativitatea aplicarii pedepsei complementare de privare a persoanei de dreptul de a fi aleasa, pentru o perioada maxima de 5 ani, respectiv 10 ani pentru o persoana aleasa sau un membru al guvernului”. Ancheta a inceput in martie 2015, cand Parlamentul European a anuntat ca a sesizat oficiul antifrauda al UE cu privire la posibilele nereguli comise de Frontul National (redenumit intre timp RN) in ceea ce priveste salariile platite asistentilor parlamentari.

„Incalcarea increderii si complicitatea”

La sfarsitul anului 2016 investigatiile au fost preluate de doi judecatori de instructie financiara parizieni. Marine Le Pen a fost pusa sub acuzare in iunie 2017 pentru „abuz de incredere” si „complicitate”, acuzatii reclasificate ulterior in „deturnare de fonduri publice”. Magistratii suspecteaza formatiunea politica de extrema dreapta ca a pus la punct, „in mod concertat si deliberat”, un „sistem de deturnare” a fondurilor (21.000 de euro pe luna) alocate de Uniunea Europeana fiecarui parlamentar pentru plata asistentilor parlamentari.

In realitate, acesti asistenti ar fi lucrat in totalitate sau partial pentru RN, permitandu-i acestuia sa faca economii salariale substantiale. In 2018, Parlamentul European, parte civila, si-a estimat pierderile la 6,8 milioane de euro pentru anii 2009-2017.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: