Parchetul General, decizie in cazul plangerii DNA privind inregistrarile trucate cu Laura Codruta Kovesi

news

Parchetul General a clasat dosarul deschis in urma sesizarii DNA cu privire la inregistrarile cu procurorul sef Laura Codruta Kovesi aparute in presa, se arata intr-un raspuns transmis vineri Agerpres.

In iunie 2017, DNA a sesizat Parchetul General cu privire la savarsirea infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare, constand in producerea sau ticluirea de probe nereale in scopul de a dovedi existenta unei fapte prevazute de legea penala ori savarsirea acesteia de catre o anumita persoana, dupa ce in presa au fost publicate inregistrari cu sefa DNA.

DNA sustinea atunci ca sesizarea a fost intemeiata pe faptul ca „inregistrarile ce contin un amestec de fragmente reale cu sintagme obtinute prin colationare risca sa conduca la acreditarea unei idei false si anume ca procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie ar da ordine ca procurorii sa investigheze anumite persoane sau sa directioneze ancheta intr-un anumit sens”.

Tot atunci, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu sub aspectul infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

„Sesizarea a fost intemeiata pe faptul ca la sedintele cu procurorii din sectiile operative se discuta aspecte ce tin de managementul intern al acestei unitati de parchet, imprejurari care nu sunt destinate publicitatii”, preciza atunci DNA.

DNA arata ca o parte a acestor inregistrari par a fi facute in contextul organizarii a doua sedinte de analiza, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, in mod separat, procurorii din cadrul a doua sectii operative ale Structurii Centrale: Sectia de combatere a coruptiei si Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.

„Potrivit celor doua procese verbale intocmite, in cadrul acelor sedinte, la care, alaturi de Laura Codruta Kovesi, au participat si cei doi adjuncti ai Directiei Nationale Anticoruptie, s-a discutat despre ‘operativitatea solutionarii cauzelor, ritmicitatea in administrarea probelor, respectarea cu strictete a normelor de procedura penala’. Totodata, Laura Codruta Kovesi a cerut procurorilor cu functii de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi si verificarea cu regularitate a ritmicitatii in efectuarea urmaririi penale”, preciza DNA.

Laura Codruta Kovesi sustinea ca inregistrarile respective nu sunt autentice, ele contin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera continutul real al afirmatiilor enuntate de procurorul sef al DNA in diverse imprejurari, cum ar fi sedinte publice ori sedinte de lucru cu procurorii sectiilor operative.

„Intre fragmentele care se aud pe inregistrari au fost intercalate o serie de sintagme care nu apartin procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dar si anumite expresii licentioase pe care nu le-a folosit si nu le foloseste”, arata DNA.

DNA enumera fragmentele nereale:

* „Uncheselu, stiti ce-mi doresc: sa ‘decapati’ institutional in dosarul ala cu casele si sa ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea”.
* „Dar altceva ma ingrijoreaza, ca la astia cu dosarele vechi, fiecare stiti ce aveti. Ma ingrijoreaza de ce nu-i inhatam!”.
* „Eu dupa decizia Curtii Constitutionale mi-as fi dorit sa iesim cu un dosar cu un ministru, ca ma gandesc ca totusi presam. Sau, ma rog… ceva dosare importante”.
* „Iar colegii au dovedit ca s-au depus documente in procesul legislativ si Curtea a venit si… aoleu, manca-ti-as gura… Patesc ca (…) de la Constanta…”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: