Parchetul General o pune sever la punct pe Carmen Dan in privinta Dosarului 10 August. In plus, ministrul minte

politica

Carmen Dan, fise medicale, frauda, permis auto

Parchetul General respinge „orice potentiale imixtiuni in desfasurarea urmaririi penale” in dosarul privind violentele de la mitingul din 10 august, precum si acuzatiile referitoare la tergiversarea administrarii probelor de catre procurori, sustinand, din nou, ca documentele cerute au fost declasificate doar partial. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a sustinut ca Parchetul este singurul responsabil pentru intarzierea anchetei si ca MAI a declasificat documentele necesare.

Parchetul General a reactionat dupa ce ministrul Carmen Dan a sustinut ca Ministerul de Interne a inaintat Parchetului toate documentele declasificate total sau partial referitoare la evenimentele din 10 august 2018, iar procurorii ar trebui sa „caute vinovatii pe baza probelor, si nu scuze”.

Parchetul a transmis, printr-un comunicat de presa, ca in dosarul privind incidentele violente din 10 si 11 august 2018 din Piata Victoriei, aflat pe rolul Sectiei parchetelor militare, se deruleaza in continuare urmarirea penala in legatura cu organizarea, conducerea si modul de interventie a fortelor de ordine din Jandarmerie impotriva manifestantilor.

Procurorii spun ca au fost audiati martori si victime, unele depunand inscrisuri si acte medicale, au fost administrate, in parte, probatoriile solicitate de acestea si au fost vizionate imagini inregistrate in timpul evenimentelor, activitati care se desfasoara in continuare.

Parchetul General mentioneaza ca procurorii militari au facut demersuri pentru desecretizarea documentelor intocmite de structurile care au avut atributii si au intervenit in 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificarii, organizarii si executarii misiunii, emise de Jandarmerie si de structurile subordonate din Ministerul de Interne.

„Precizam ca aceste documente au fost declasificate partial sau si-au mentinut nivelul de clasificare si doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate si inaintate organelor de urmarire penala pentru a fi avute in vedere la solutionarea cauzei”, precizeaza reprezentantii Parchetului.

Ministerul Public „respinge orice potentiale imixtiuni in desfasurarea urmaririi penale in aceasta cauza, precum si acuzatiile referitoare la tergiversarea administrarii probatoriului de catre procurori”.

Carmen Dan a declarat, vineri, ca, in urma solicitarii Parchetului General, de a declasifica 8 documente legate de violentele din 10 august, a fost constituita o comisie si, din totalul de opt documente clasificate, doar unul nu a fost declasificat. Ea a mai sustinut ca orice demers venit din partea Parchetului in sensul acuzarii Ministerului de Interne pentru nefinalizarea anchetei va fi luat drept „susceptibil de neadevar”.

Carmen Dan s-a plans ca este intrebata ce se mai intampla cu dosarul 10 august si a sustinut ca „toata lumea trebuie sa inteleaga ca nu MAI trebuie sa raspunda la aceasta intrebare, ci Parchetul Militar”.

„MAI s-a achitat de toate responsabilitatile pentru ca acest dosar sa se finalizeze. Recomand Parchetului General sa caute vinovatii pe baza probelor, si nu scuze”, a adaugat ministrul.

La protestul din 10 august 2018 din Piata Victoriei, Jandarmeria a intervenit in forta, iar zeci de oameni au fost raniti.

In acest dosar au fost pusi sub acuzare Catalin Sindile si Sebastian Cucos, actualul si fostul sef al Jandarmeriei Romane, conducerea Jandarmeriei Bucuresti (Laurentiu Cazan), dar si Mihai Dan Cirica, secretar de stat in MAI. Faptele sunt complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva. De asemenea, au fost pusi sub acuzare si mai multi protestatari, pentru ultraj.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: