Parchetul General sanctioneaza „dezinformarile” propagandei PSD privind voturile din Sectorul 1: „Se aduc prejudicii justitiei”

politica

Parchetul General a emis, vineri, un comunicat de presa in care sanctioneaza „dezinformarile” publicate de un site de propaganda al PSD, stiripesurse.ro, in care se sustinea ca Ministerul Public ar fi „cenzurat” comunicatul Sectiei Speciale privind numaratoarea voturilor din Sectorul 1. Site-ul este condus de Iosif Buble, sotul deputatei PSD Diana Tusa.

Antena 3, RTV, Stiri pe surse, DC News si alte publicatii de propaganda ale PSD au sustinut timp de doua zile ca politistii au terminat numararea voturilor din Sectorul 1 si ca Daniel Tudorache a castigat alegerile.

Joi, Parchetul General a emis un comunicat in care a precizat ca nu s-a putut stabili „diferenta de voturi intre candidati, nefiind finalizate activitatile dispuse de catre procuror”. Nervosi, propagandistii de la stiripesurse.ro au sustinut ca Parchetul General a „cenzurat” informatiile primite de la Sectia Speciala.

Vineri, Parchetul General a acuzat publicatia lui Iosif Buble de fake news.

„In ziua de 14 mai 2021, ‘Stiri pe surse.ro’ a publicat articolul : ‘Controverse in ancheta privind alegerile din Sectorul 1 – Comunicatul SIIJ, cenzurat la Parchetul General’, articol scris de domnul Florin Puscas.

Prin acest articol este informata opinia publica cu privire la emiterea de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a unui comunicat despre stadiul cercetarilor in dosarul privind alegerile din sectorul 1 Bucuresti, comunicat ce ar fi fost ‘cenzurat’, prin omiterea intentionata a unor informatii din comunicatul pus la dispozitie de SIIJ.

Atat prin titlul articolului cat si prin mentiunea inserata in cuprinsul articolului, privind ‘cenzurarea’ unor informatii, se realizeaza o dezinformare a opiniei publice de natura a aduce prejudicii justitiei prin prezentarea deformata a activitatii de comunicare a Ministerului Public.

Precizam faptul ca, anterior difuzarii articolului mentionat, institutia dvs. nu ne-a solicitat un punct de vedere asupra acestui aspect, consecinta directa fiind informarea eronata a opiniei publice.

In mod concret va transmitem urmatoarele precizari/clarificari :

In conformitate cu dispozitiile art. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public: ‘Asigurarea de catre autoritatile si institutiile publice a accesului la informatiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relatii publice sau al persoanei desemnate in acest scop’.

Prin urmare, emiterea unor comunicate de presa reprezinta o atributie a Biroului de informare si relatii publice, ce trebuie adusa la indeplinire cu respectarea tuturor dispozitiilor legale incidente, si nu individual, a sectiilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 207/2018 si prin O.U.G. nr. 92/2018 prevede:

„Procurorii trebuie sa respecte drepturile si libertatile fundamentale, prezumtia de nevinovatie, dreptul la un proces echitabil, principiul egalitatii de arme, independenta instantelor si forta executorie a hotararilor judecatoresti definitive. In comunicarea publica, parchetele trebuie sa respecte prezumtia de nevinovatie, caracterul nepublic al urmaririi penale si dreptul nediscriminatoriu la informare.”

Legislatia interna a facut obiectul unor analize, existand o jurisprudenta bine conturata. Astfel in considerentele Deciziei nr. 611/3 octombrie 2017 a Curtii Constitutionale se arata ca: dosarul de urmarire penala, independent de stadiul in care acesta se afla, (faza de urmarire penala in desfasurare sau cauza solutionata prin clasare) cade sub incidenta dispozitiilor art. 285 alin. 2 din Codul de procedura penala potrivit carora „Procedura in cursul urmaririi penale este nepublica”.

Mai mult, caracterul nepublic al informatiilor continute intr-un dosar de urmarire penala este confirmat si de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, art. 12 alin. 1 lit. e) si f).

Pe cale de consecinta, persoanele si autoritatile publice care detin astfel de informatii raspund pentru protejarea acestora, sunt tinute sa respecte cadrul legislativ in vigoare care le impune masuri de protectie a informatiilor apartinand categoriilor mentionate, furnizarea de informatii in alt cadru decat cel legal fiind de natura a prejudicia infaptuirea justitiei si drepturile persoanelor implicate in orice modalitate intr-o procedura penala, precum si de a pune in discutie impartialitatea cu care se deruleaza anchetele penale.

Dosarul privind alegerile din sectorul 1, la care faceti referire, se afla in faza urmaririi penale ,,in rem” , etapa in care, conform prevederilor art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media pot fi comunicate informatii despre inceperea urmaririi penale cu privire la fapta si masurile dispuse in cauza pentru identificarea faptuitorului sau strangerea probelor, cu exceptia situatiei in care prin transmiterea acestor informatii s-ar periclita rezultatul anchetei.

Comunicatul emis in cursul zilei de 13 mai este redactat cu respectarea limitelor impuse de dispozitiile legale anterior enuntate, de catre Biroul de Informare si Relatii Publice, conform atributiilor sale, prin aplicarea criteriilor si limitarilor comunicarii publice privind dosarele penale asupra informatiilor puse la dispozitie de catre sectiile parchetului.

Fata de cele de mai sus va solicitam sa faceti precizarile necesare inlaturarii acestei informari eronate a opiniei publice, printr-o actualizare a informatiilor publicate in articol”, a transmis Ministerul Public.

Stiripesurse.ro a refuzat sa publice si pasajul din comunicatul Parchetului in care este acuzata de „dezinformare”.

„Intr-o replica transmisa redactiei STIRIPESURSE.RO, Parchetul General confirma indirect faptul ca a eliminat informatii din comunicatul SIIJ, insa precizeaza ca avea dreptul si chiar obligatia sa faca acest lucru, fapt pe care articolul de mai sus nu il neaga”, sustine publicatia lui Buble.

Mai mult despre: ,

Comentarii: