news

Parinti ai elevilor de clasele a VIII-a si a XII-a au lansat o petitie pentru sustinerea examenelor de Evaluare Nationala si BAC 2023 la datele fixate

Parintii unor elevi din clasele a VIII-a si a XII-a au lansat o petitie online care cere organizarea examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat 2023 la datele fixate pana acum.

„Parintii elevilor din anii terminali, respectiv clasele a VIII-a si a XII-a, respecta dreptul cadrelor didactice la greva, dar cer sustinerea examenelor de Evaluare Nationala, respectiv Bacalaureat, la datele stabilite de Ministerul Educatiei. Va rugam, spuneti STOP santajului emotional. NU folositi elevii ca moneda de schimb!”, se arata in petitia lansata online.

Petitia vine dupa ce Guvernul Ciuca a oferit profesorilor o majorare sub solicitari, ceea ce a dus la o greva generala pentru aproape doua saptamani. In urma cu o zi, ministrul educatiei, Ligia Deca, a declarat ca daca greva se va prelungi inca o saptamana, atunci examenele vor fi decalate.

Vineri, Consiliul National al Elevilor i-a transmis o scrisoare deschisa premierului Nicolae Ciuca, in care ii cere „solutionarea in cel mai scurt timp a acestei situatii de criza”, vorbind despre „un capitol trist al educatiei din Romania”.

Nicolae Ciuca a raspuns vineri Consiliului National al Elevilor tot printr-o scrisoare deschisa, sustinand ca „intelege impactul unor eventuale intarzieri” si face „tot posibilul ca ele sa nu aiba loc”.

Vineri seara, Ministerul Educatiei a transmis ca „directorii scolilor care pot asigura resursa umana necesara” le vor comunica parintilor si elevilor tot ceea ce tine de inscrierea la examenului de bacalaureat 2023 programata in perioada 29 mai – 7 iunie.

Intrebat ce se va intampla cu elevii de clasele a VIII-a si a XII-a pentru care urmeaza Evaluarea Nationala si Bacalaureatul, liderul Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE), Marius Nistor, a declarat, sambata, ca „Suntem alaturi de elevi, vom avea grija sa nu piarda nimic, dar acum nici nu se pune problema ca greva sa fie stopata”.

Bacalaureat 2023 incepe in 29 mai, odata cu deschiderea inscrierilor candidatilor pentru prima sesiune de BAC, probele scrise fiind programate incepand din 26 iunie. Rezultatele finale la BAC 2023, prima sesiune, se afiseaza in 7 iulie.

Evaluarea Nationala 2023 pentru elevii clasei a VIII-a va incepe in 19 iunie, cu proba la Limba romana. Primele rezultate vor fi afisate in 28 iunie, iar rezultatele finale vor fi publicate in 4 iulie.

Pentru elevii clasei a VIII-a, anul scolar are o durata de 35 de saptamani si se incheie in 9 iunie 2023.

Media claselor V-VIII va fi eliminata din calculul mediei de admitere la liceu, astfel ca ierarhizarea absolventilor se va realiza doar pe baza mediei obtinute la Evaluarea Nationala, din anul scolar 2022-2023.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, care vor avea loc pe data de 9 iunie, va…

9 minute ago

Un barbat a fost arestat langa o statie de metrou din Londra dupa ce a ranit cu o sabie mai multi civili si politisti – VIDEO

Un incident critic a fost declarat in apropierea statiei de metrou Hainault din nord-estul Londrei,…

O oră ago

Astazi este ultima zi. Apelurile lui Ciolacu si Firea au fost degeaba, Piedone a plecat in vacanta in loc sa-si retraga candidatura

Cristian Popescu Piedone este plecat in vacanta, in ultima in zi in care ar fi…

3 ore ago