Parintii lui Alex Nedea (Recorder) pregatesc gratuit copii din familii defavorizate pentru admiterea la Medicina: „Hai sa facem fapta asta buna, poate reusim sa salvam cateva destine”

life

Mircea Nedea

Parintii cunoscutului jurnalist Alex Nedea de la Recorder sunt profesori pensionari si ajuta copii din familii defavorizate sa se pregateasca pentru admiterea la Medicina. Jurnalistul iesean Pavel Lucescu a lansat un apel public prin care iesenii sunt indemnati sa ii ajute pe copiii doritori sa afle despre aceasta posibilitate.

„Buna ziua, sunt Alex Nedea de la Recorder. Ok, e 1 aprilie si nu e vorba de Alex Nedea ci de Mircea Nedea, tatal lui Alex, pe care l-am cunoscut azi. N-am stiut ca e iesean.

Am fost la el acasa, sta impreuna cu sotia intr-o casuta cu gradina de flori in fata, undeva in zona Pallas Campus.

Ideea e urmatoarea si va rog mult sa cititi ce scriu si sa ma ajutati sa raspandesc mesajul de mai jos.

De 13 ani, sotii Nedea, ambii profesori de biologie, acum la pensie, pregatesc gratuit copii din familii defavorizate pentru a intra la Medicina, la UMF Iasi. Perioada de pregatire dureaza doi ani, deci copiii sunt inscrisi la pregatire din clasa a X a.

Pe langa biologie, materie obligatorie la admiterea la Medicina, in cadrul aceluiasi program, copiii sunt pregatiti, tot gratuit, la alegere, la chimie sau fizica, de catre profesori de specialitate din Iasi (pentru detalii dau link in comentarii).

Poate ati auzit de ei si de programul pe care l-au initiat, SAPED( adica Studii Aprofundate Pentru Elevi Defavorizati), ca s-a mai vorbit despre el de-a lungul anilor, a avut mediatizare destul de buna (inclusiv azi in Ziarul de Iasi).

Ca sa va faceti o idee despre cat de important, benefic si minunat e programul asta, va dau aici doar cateva cifre: de cand a inceput, 100 de copii au absolvit studii superioare medicale, din care 90 sunt deja medici, 2 kinetoterapeuti si 8 asistenti medicali. Toti, luati din medii care nu le ofereau nicio sansa in viata si ajutati sa-si urmeze visurile si sa ajute la randul lor mai departe.

Astea fiind zise, rugamintea mea e urmaroarea:

Daca stiti copii din familii defavorizate, dati-le de stire despre acest program. Daca nu stiti, vorbiti cu cine aveti ocazia si raspanditi stirea asta. O puteti face verbal, dar pe langa asta, ajuta mult daca si distribuiti aceasta postare. Si cereti si altora s-o faca. Va rog frumos.

Din motive obiective, cum ar fi faptul ca sotii Nedea au iesit la pensie, ceea ce le-a redus drastic, tehnic vorbind, posibilitatea de a transmite informatiile in sistemul de invatamant, numarul copiilor care ar putea beneficia de acest program s-a redus foarte mult. Pentru ca, pur si simplu, nu afla de el, nu ajung la urechile famiiilor lor sau ale celor apropiati.

Hai sa facem fapta asta buna, poate reusim sa salvam cateva destine si, in ultima instanta, chiar vieti. De fapt multe, foarte multe destine si vieti, pentru ca orice fapta de genul asta e ca un bulgarel de zapada, il rostogolesti azi si peste ani se transforma intr-un munte de bine.

(…) Profesorul Mircea Nedea mi-a spus ca la randul lui provine dintr-o familie foarte saraca si stie ce inseamna sa-ti intinda cineva o mana de ajutor. Hai sa intindem si noi una. Cu siguranta, undeva, niste copii fara sanse, o asteapta”, a scris Lucescu pe Facebook.

Proiectul Studii aprofundate pentru elevi defavorizati (SAP-ed) se adreseaza elevilor defavorizati care intentioneaza sa sustina admitere la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi. Elevii selectati in proiect vor parcurge un program de pregatire gratuita timp de 2 ani scolari, in vederea admiterii la studii medicale superioare.

In proiect se pot inscrie, in perioada 21 martie – 31 iulie 2024, elevi care in anul scolar 2023-2024 sunt in clasa a X-a si care provin din familii cu un venit maxim de 1000 lei/membru de familie. Inscrierea se face prin depunerea unui dosar care va contine adeverinta cu venitul net al parintilor, ancheta sociala in cazul in care parintii sunt liber profesionisti, adeverinta de elev/student pentru frati/surori si adeverinta de elev pentru solicitant.

„Proiectul SAP-ed a insemnat pentru viata mea o intorsatura la 180 de grade, in bine. Copil fiind, pe bancile liceului, nu stiam incotro sa o apuc, nu aveam incredere ca as putea indrazni sa visez ca am vreo sansa sa iau admiterea la facultate, nici resursele necesare pentru a face pregatire, daramite sa pot trece cu brio prin toti cei 6 ani. Mi-am pus singura o gramada de piedici sub forma de temeri personale, pe care domnii profesori mi-au dat puterea de a le depasi. Au fost acolo ori de cate ori am avut nevoie si au raspuns „prezent” la mai multe evenimente cheie din parcursul meu, inclusiv pe plan personal. Acesta este de fapt miracolul, ca nu m-au luat de mana si m-au lasat la portile facultatii, ci au ramas alaturi de mine si dincolo de asta. Le multumesc din inima pentru modelul pe care l-au conturat drept reper pentru mine in cum as vrea sa fiu pentru societate. Exact ca dumnealor: daruita, empatica, perseverenta, iubitoare fata de mine, ca apoi sa pot transmite acelasi sentiment fata de cei din jur! Va multumesc!”, a spus Ponor Adina-Diana, medic rezident ATI, beneficiar al proiectului SAP-ed, citata de Ziarul de Iasi.

„Proiectul SAP-ed a fost pentru mine sansa vietii. Mi-a oferit poate singura posibilitate de a imi urma visul si a studia Medicina. Domnii profesori Nedea au reusit, prin aceasta idee dusa la indeplinire cu mult efort si dedicare, sa daruiasca tarii zeci de medici pasionati si muncitori. Cand sistemul nu te ajuta, solutiile vin din locuri neasteptate, de la oameni incercati la randul lor de nedreptatile vietii. Proiectul SAPed schimba destine.” – Gentiana-Maria Biliuta, medic rezident Pneumologie anul IV, beneficiar al proiectului SAP-ed.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: