Paris: Protest interzis din cauza riscurilor la adresa ordinii publice

externe

Politia din Paris a interzis, sambata, un protest fata de violenta fortelor de ordine si a discriminarii rasiale, la o saptamana dupa ce Franta a fost zguduita de revolte provocate de uciderea unui adolescent intr-o suburbie a capitalei franceze, potrivit Reuters.

Departamentul de politie din Paris a declarat intr-o decizie publicata pe site-ul sau ca a interzis demonstratia planificata in Place de la Republique din cauza riscurilor la adresa ordinii publice, invocand un „context de tensiuni”.

Autoritatile si politicienii francezi, inclusiv presedintele Emmanuel Macron, au negat rasismul institutional din cadrul agentiilor de aplicare a legii din tara.

Protestul de sambata a fost convocat de familia lui Adama Traore, un francez de culoare care a murit in custodia politiei in circumstante similare cu uciderea lui George Floyd in Statele Unite.

Manifestatia a fost planificata initial ca un mars in Beaumont-sur-Oise, o alta suburbie a Parisului, unde Traore a murit in 2016, dar fusese deja interzisa de autoritatile locale, invocand un risc crescut pentru ordinea si securitatea publica.

Interdictia a fost mentinuta vineri de o instanta, ceea ce a determinat, in schimb, o adunare in centrul Parisului. Liderii de stanga, inclusiv sefa grupului parlamentar LFI Mathilde Panot, au spus ca se vor alatura adunarii. Nu se stie daca organizatorii vor contesta noua interdictie a autoritatilor din Paris.

Alte demonstratii privind uciderea lui Nahel sunt planificate in cateva orase mari franceze in weekend, inclusiv in Marsilia si Strasbourg.

Un politist despre care procurorii au spus ca a recunoscut ca a tras mortal in Nahel este cercetat oficial pentru omucidere voluntara. Avocatul sau a spus ca ofiterul nu a intentionat sa il omoare pe adolescent si a tintit piciorul soferului, dar a fost lovit cand masina a plecat, facandu-l sa traga in piept.

Sambata, Ministerul francez de Externe a respins o acuzatie a Comitetului ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale (CERD) privind discriminarea rasiala si utilizarea excesiva a fortei de catre oficialii francezi de aplicare a legii.

Organismul ONU a declarat vineri ca Franta ar trebui sa faca o prioritate din abordarea „cauzelor structurale si sistemice ale discriminarii rasiale, inclusiv in aplicarea legii”.

„Orice acuzatie de rasism institutional sau discriminare din partea fortelor de ordine in Franta este nefondata”, a spus Ministerul de Externe, facand ecou declaratii similare pe care le-a facut anterior.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: