Parlamentari disperati, daca nu mai intra pe locurile eligibile nu mai au din ce trai. Tariceanu isi da de gol un coleg din ALDE

politica

Liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, le-a dezvaluit, sambata, ca o multime de parlamentari „sunt disperati” sa mai prinda un mandat, pentru ca altfel nu au nicio sursa de venit.

„Sunt astazi, in Romania, foarte multi oameni politici, si la noi in partid, printre parlamentari aproximativ 85% din cei care s-au decis sa se dedice politicii in totalitate, dar care au ajuns si dependenti de functia publica. Ma refer la parlamentari si unul dintre colegii mei, cu care am avut o discutie intre patru ochi chiar ieri, mi-a marturisit cu onestitate – altii nici macar nu au curajul sa spuna acest lucru – ca este disperat, pentru ca vrea sa fie ales si in viitorul Parlament, ca, daca nu va fi parlamentar si in mandatul urmator, nu are nicio sursa de venit. (…) Dupa ce n-ai mai profesat 20 de ani si te duci pe piata muncii, esti depasit, nu te mai angajeaza nimeni, poate muncitor necalificat. Si vreau sa va atrag atentia ca aici este capcana: pe de o parte, politica se profesionalizeaza, e nevoie sa ai o cultura de baza, o cultura politica, trebuie sa ai experienta, insa va recomand calduros (…): nu va abandonati profesia, terminati-va studiile, faceti-va o carte de vizita profesionala”, a spus Tariceanu, citat de Agerpres.

El a subliniat ca „exista un fenomen de migratie politica a unora dintre parlamentari din toate partidele, care isi cauta un loc cat mai caldut, cat mai sigur”, insa pierderea acestora „nu reprezinta o tragedie pentru partid”.

„Daca ai parcurs treptele ierarhice e una, dar daca vii secretar de stat, se schimba majoritatea si secretarii de stat sunt dati la o parte si vin altii si unii sunt in situatia ca, neavand altceva sa faca, sunt gata sa faca orice compromis. (…) Va dau un exemplu: au plecat cinci parlamentari din Pro Romania la PNL, in frunte cu Daniel Constantin si Sorin Campeanu – pare-mi-se rectorul de la Universitatea de Agronomie, deci nu moare de foame. S-a intamplat ceva cu partidul? In momentul acesta, in care mai sunt sase-opt luni pana la alegerile parlamentare, pierderea unor parlamentari nu mai reprezinta o reala problema, pentru ca nu mai sunt mize importante de jucat, sa spui ca ai nevoie ca de apa de parlamentarii respectivi”, a afirmat liderul ALDE.

Totodata, el le-a atras atentia tinerilor din partid ca „este riscant” sa accezi la un mandat de parlamentar la 20 de ani, promitandu-le, insa, ca va vorbi cu presedintii de organizatii sa fie inclusi pe listele de consilieri la alegerile locale.

„Vrem sa demonstram, noi, ALDE, ca oamenii politici pe care ii promovam in functiile publice, in primul rand la alegerile locale – consilieri locali, judeteni, primari si in functia de presedinte al CJ – as vrea sa fie destinate unor oameni care au deja o carte de vizita. Dar, sigur, pentru voi, cei care sunteti tineri, e greu sa aveti deja o carte de vizita profesionala. (…) Eu cred ca, pentru cineva care are 20 de ani, sa acceada in Parlament este riscant, pentru ca nu aveti acele minime cunostinte si acea minima experienta care sa va ajute sa faceti fata. Se iveste acum posibilitatea sa va implicati, sa candidati la alegerile locale, administratia locala este o buna scoala pentru cei care vor sa continue cariera politica. Va recomand, asadar, implicati-va! Si o sa-i rog pe toti colegii mei, presedinti de organizatii, sa va includa nu numai in echipele de campanie (…) ci si pe listele de candidati (…) si nu oricum, ca o sa-mi spuneti ca, daca va includ pe locul 31, ce rost are sa candidati”, a punctat Tariceanu.

Mai mult despre:

Comentarii: