Parlamentarii le-au facut pe plac taximetristilor. Au scos UBER in afara legii

news

Deputatii au adoptat un proiect de lege privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, prin care este interzis transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fara a detine pentru acesta autorizatie taxi valabila. Cu alte cuvinte servicii de taximetrie ca cele oferite de aplicatia Uber care devinise din ce in ce mai populara in Bucuresti sunt scoase in afara legii de Parlament. Taximetristii protestasera in repetate randuri impotriva unor astfel de servicii care le luau din clienti.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege cu 298 voturi „pentru”, doua voturi „impotriva” si 16 abtineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, in sensul sanctionarii contraventionale a persoanelor fizice si juridice care efectueaza transport public de persoane cu un autoturism, fara respectarea prevederilor art.7 din lege.

Potrivit actului normativ, transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere se executa numai de catre transportatori autorizati, care detin autorizatii taxi valabile, in cazul transportului in regim de taxi sau copii conforme valabile, in cazul transportului in regim de inchiriere, eliberate in conditiile prezentei legi, pentru fiecare autovehicul utilizat.

De asemenea, este interzis transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fara a detine pentru acesta, dupa caz, autorizatie taxi valabila sau copie conforma valabila.

Potrivit proiectului, este interzis transportul public contra cost de marfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maxima autorizata de cel mult 3,5 tone fara a detine pentru acesta autorizatie taxi valabila, potrivit prevederilor legii, sau alta autorizatie valabila.

Proiectul de lege pentru completarea art.55 din Legea nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere a fost adoptat de Senat in octombrie 2014, Camera Deputatilor este Camera decizionala.

Ce este si cum functioneaza Uber?

Aplicatia Uber permite pasagerilor sa se conecteze direct prin GPS-ul telefonului mobil cu cea mai apropiata masina cu sofer inregistrata in baza de date a Uber. Contractarea serviciului si plata se desfasoara exclusiv prin intermediul Uber si nu personal cu soferul.La destinatie, pasagerul nu achita fizic nimic. Tariful este calculat de program in functie de distanta, viteza si conditiile de trafic. Serviciile nu se platesc fizic, contravaloarea calatoriei este retinuta in mod automat de pe cardul clientului prin intermediul contului de client. Soferii isi primesc banii intr-un depozit si au dreptul la o anumita cota din nota de plata, restul ramanand companiei. Compania nu lucreaza cu companii de taxi obisnuite, ci cu companii de transport si cu soferi individuali. Soferii inscrisi in aplicatie pot munci cand vor si cat vor.

Uber a fost intens criticata in 2014 din cauza unor incidente de siguranta cu soferii sai, dar si din cauza ca se lanseaza in multe orase din lume fara a acorda atentie legislatiei din domeniul taximetriei. Cel mai grav caz legat de Uber a avut loc in India, unde un sofer al companiei a violat o clienta. Cazul a starnit un urias scandal, generat de criticile asupra selectiei soferilor de catre companie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: