Parlamentarii rusi propun pedepse mai dure pentru terorism, si inalta tradare

externe

Parlamentarii rusi au propus vineri pedepse mai dure pentru cei condamnati pentru terorism, inalta tradare si sabotaj, au informat agentiile de presa interne, o miscare determinata de razboiul din Ucraina, potrivit Reuters.

Pedeapsa maxima pentru comiterea unui „act terorist” – definita ca fapta care a pus in pericol vieti si a avut ca scop destabilizarea Rusiei – ar fi ridicata de la 15 la 20 de ani.

Cei gasiti vinovati de sabotaj ar putea ajunge si la inchisoare tot pentru 20 de ani, fata de 15, in timp ce persoanele condamnate pentru „terorism international” ar putea fi condamnate la pedeapsa pe viata, de la 12 ani cat este in prezent.

Schimbarile propuse au fost prezentate de Vasili Piskariov, seful comisiei pentru securitate si anticoruptie din Duma de Stat, camera inferioara a parlamentului.

„Ne propunem sa instituim inchisoarea pe viata pentru inalta tradare”, l-au citat agentiile, fara a oferi detalii. Pedeapsa maxima actuala pentru tradare este de 20 de ani.

La inceputul acestei saptamani, agentia de presa Tass l-a citat pe Piskariov spunand ca sunt necesare masuri mai dure pentru a proteja Rusia impotriva a ceea ce el a numit amenintarile fara precedent cu care se confrunta din partea Ucrainei si a sponsorilor sai occidentali.

Presedintele Vladimir Putin si alti inalti oficiali acuza in mod regulat Ucraina si Occidentul ca doresc sa submineze si sa dezmembreze Rusia. Autoritatile au luat masuri impotriva disidentei de cand a inceput razboiul in februarie 2022.

Luna trecuta, presedintele belarus Alexandru Lukasenko a semnat o lege care permite aplicarea pedepsei cu moartea impotriva oficialilor si militarilor condamnati pentru inalta tradare.

Belarus, vecin si apropiat al Rusiei, este singura tara din Europa care inca aplica pedeapsa cu moartea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: