Parlamentarii si-au marit azi salariile cu 15%. Reactie dura a USR: „Este absolut inacceptabil, o sfidare”

politica

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a afirmat, miercuri, ca reprezentantii coalitiei de guvernare au votat marirea salariilor parlamentarilor, mentionand ca acest lucru este „absolut inacceptabil” si „o sfidare” care arata ca acestia „nu sunt interesati de binele romanilor”.

„Ei (cei din coalitia de la guvernare – n.r.) au sfidat din nou poporul roman, au bagat pe blat, pe repede inainte, intr-un sfert de ora dinainte de plen, pe ordinea de zi, marirea salariilor parlamentarilor, indirect, pentru ca maresc pentru o categorie mai mare de oameni si demnitari, dar fac acelasi artificiu tot timpul: vin ultima clipa si isi maresc salariile.

Este absolut inacceptabil, o sfidare si este un lucru care arata din nou ca nu sunt interesati de binele romanilor. Solutiile pe care USR le propune sunt mult mai simple si nu sunt facute cu dedicatie pentru o categorie sau alta. Statul trebuie sa renunte sa mai bage mana in buzunarul romanilor. Noi am propus foarte clar reduceri de taxe pe munca, este o solutie simpla, poate fi aplicata imediat, am dat toate cifrele necesare la Guvern pentru a se poate face, dar nu vor sa faca, pentru ca, uitati, astazi au demonstrat ca ii intereseaza propriul buzunar si propriile salarii”, a spus Radu Mihail, la Senat.

Senatorul USR Stefan Palarie a sustinut ca reprezentantii coalitiei au adoptat, la ordonanta de urgenta privind marirea cu o patrime din restul de plata a salariilor bugetarilor, un amendament care prevede majorarea salariilor tuturor demnitarilor, inclusiv ale parlamentarilor, cu aproximativ 15%, mentionand ca este anormal ca parlamentarii din majoritate la putere sa poata hotari, prin vot, sa isi mareasca acest salariu, asa cum doresc ei.

„In timp ce romanii se sufoca de saracie, politicienii partidelor de la putere se sufoca de privilegii. Ca sa intelegem putin ce s-a intamplat: pe o ordonanta simpla care prevedea majorarea cu 1/4 din restul de plata a salariatilor bugetari au fost adaugate la Comisia de munca niste amendamente UDMR, fara pic de calcul de impact bugetar, fara obiect de fundamentare, prin care (…) se mareste salariul presedintelui Romaniei, se maresc salariile tuturor politicienilor, tuturor parlamentarilor, se maresc toate salariile functiilor numite politic pana la ultimul viceprimar de comuna, asta pe de o parte. De asemenea, se mai adauga o suita de sporuri de 25% fata de salariu, inclusiv pentru personalul din Administratia prezidentiala, despre asta vorbim”, a explicat Palarie, dupa sedinta de plen a Senatului.

El a spus ca este un paradox pe care USR a incercat sa-l opreasca, acela ca „un roman care nu isi mai poate plati facturile nu poate hotari cu cat sa-si mareasca salariul”.

„Este anormal ca parlamentarii din majoritatea de la putere sa poata hotari, prin vot, sa isi mareasca acest salariu, asa cum doresc ei. Asta s-a intamplat astazi si inca un element as vrea sa mai semnalizez: tocmai pentru ca astazi a venit decizia CCR, am anuntat ca se poate clar ca aceste tipuri de amendamente trecute pe repede inainte, fara calcul de impact bugetar, sunt neconstitutionale pentru ca nu dovedesc o buna intentie a celor care legifereaza, dimpotriva, este mai degraba un haos”, a adaugat Palarie.

Senatorul USR a mentionat ca amendamentul introdus ar duce la cresterea salariilor demnitarilor cu „undeva la 15%”.

„E vorba de mutarea coeficientului pentru fiecare functie publica, care nu se va mai inmulti cu salariul minim din 2019, ci cu cel din 2021. Cresterea cred ca este undeva la 15%, rotunjita aproximativ”, a explicat Palarie.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 92 de voturi „pentru, 22 „impotriva” si patru abtineri, un proiect legislativ prin care demnitarii si alesii locali urmeaza sa primeasca indemnizatii marite.

Mai mult despre:

Comentarii: