Parlamentul a votat, salariile baronilor locali cresc cu 25%. Simonis (PSD): „Trebuie sa beneficieze de salarii marite pentru ca administratiile publice locale sa fie performante”

politica

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de aprobare a OUG 115/2022, aproband un amendament care prevede cresterea salariilor pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene si a personalului din aparatul de lucru al primariilor. Salariile acestora vor creste cu 25%.

S-au inregistrat 168 voturi ‘pentru’, 79 ‘contra’ si 4 abtineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.115/2022, referitor la acordarea, incepand cu luna august 2022, a unei patrimi din diferenta dintre salariul de baza prevazut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2021, precum si acordarea, incepand cu luna august 2022, pentru personalul nou-incadrat, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, inclusiv pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte profesionale si pentru personalul care avanseaza in gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca in perioada ianuarie-iulie 2022, a unei patrimi din diferenta dintre salariul de baza prevazut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 si cel din luna iulie 2022.

Deputatii au introdus un amendament care prevede majorarea indemnizatiilor persoanelor care ocupa functii de demnitate publica alese din cadrul organelor autoritatii publice locale.

„Prin exceptie, incepand cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizatiilor lunare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice prevazut in anexa nr. IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017 (…) se stabileste prin inmultirea coeficientului prevazut de Legea cadru nr. 153/2017 (…), cu salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii pentru anul 2021”, prevede textul adoptat.

Totodata, deputatii au eliminat din varianta adoptata anterior de Senat textul care prevedea cresterea salariilor parlamentarilor si a personalului de specialitate implicat in procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ si Administratiei Prezidentiale.

La dezbateri, deputatii AUR si USR au criticat majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintele consiliilor judetene, in timp ce reprezentantii PNL, PSD si UDMR si minoritati au sustinut ca alesii locali trebuie sa beneficieze de salarii mai mari pentru a nu fi discriminati.

„Ati facut un artificiu de imagine si ati introdus parlamentarii in toata aceasta ordonanta de urgenta ca sa se uite de fapt cui vreti sa dati sporuri. In afara de parlamentari, trebuiau eliminati si primarii, consilierii locali, presedintii de consilii judetene si consilierii judeteni pentru ca nu e un moment potrivit. O sa cream falii in societate, tot mai multi oameni sunt nemultumiti, sunt oameni cu salarii de 1.500 lei, cu pensii de 1.000 lei, cu ajutoare de handicap de 300 si 500 lei”, a spus deputatul AUR George Simion, citat de Agerpres.

Deputatul USR Oana Toiu a sustinut ca actuala coalitie ii pune pe primul loc pe demnitari.

„Coalitia renunta la votul romanilor. Ii puneti pe primul loc pe demnitari. In Romania, in care unul din trei angajati are sub salariu minim, sunt mariri de 1.700 de lei la cei care sunt in fruntea salarizarii. (…) Salariile pot fi crescute si fara acest amendament. Ce cresteti? Sunt salariile demnitarilor, ale celor care au deja salarii mari. E coalitia nedreptatii”, a adaugat Toiu.

Deputatul PNL Florin Roman a spus ca trebuie ‘dreptate’ pentru primari.

„Niciunul dintre cei care suntem aici nu am fost alesi vreodata in calitate de parlamentari uninominal, ci am fost alesi pe listele unor formatiuni. Cineva incearca sa spuna astazi ca ceea ce au ales oamenii in mod direct nu este reprezentativ. Eu cred ca este o foarte mare greseala. Asa cum s-a atacat biserica, asa cum se ataca armata, asa cum se ataca administratia publica locala, oamenii alesi direct de cetateni, este o foarte mare greseala. Opriti atacul la institutiile importante si democratice ale statului roman”, a afirmat Roman.

El a mai spus ca, prin amendamentele introduse, se repara o discriminare „care spune ca toti bugetarii din 2018 pana in 2022 trebuie sa ajunga la un nivel egal”.

„Astazi ce facem? Venim si ii atacam pe alesii locali. De ce sa-i atacam pe alesii locali? Pentru ca fac apa, pentru ca fac drum, pentru ca fac canal, pentru ca fac dispensare, pentru ca fac educatie?”, a adaugat deputatul PNL, mentionand ca proiectul de lege trebuie votat pentru ca primarii sa nu fie discriminati.

Deputatul UDMR Csoma Botond a afirmat ca prin acest proiect se repara o inechitate care exista de ceva vreme.

„Nu poate sa existe o diferenta intre administratia publica centrala si administratia publica locala. Nu trebuie sa-i anatemizam si sa-i improscam cu noroi pe primari, viceprimari, vicepresedinti si presedinti de consilii judetene. Nu trebuie sa avem o abordare de lupta de clara si sa-i asmutim pe oameni impotriva administratiilor locale pentru ca nu rezolvam nimic”, a spus deputatul UDMR.

Deputatul PSD Alfred Simonis a aratat ca alesii locali trebuie sa beneficieze de salarii marite pentru ca administratiile publice locale sa fie performante.

„Ceea ce s-a intamplat la Senat a fost o eroare. Erori s-au mai facut – spre exemplu, atunci cand USR a votat pensii speciale la Consiliul Concurentei. AUR a votat la Senat cresterea salariilor parlamentarilor si au spus ca a fost o eroare. Daca va acceptam noi erorile, acceptati-le si voi pe ale noastre”, a afirmat Simonis.

El a dat exemple privind majorarea salariilor alesilor locali, sustinand ca salariul primarului general al Capitalei, Nicusor Dan, ar creste cu 1.000 lei. „Avantajul este ca si salariile angajatilor vor creste odata cu salariul primarului si viceprimarului”, a mai spus Simonis, mentionand ca aceste salarii trebuie marite daca se doreste ca administratiile publice sa fie performante.

Camera Deputatilor este for decizional.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: