Parlamentul britanic seamana cu cel de la Bucuresti: May si ministrii ei au votat impotriva propriei motiuni, dupa o dezbatere halucinanta

externe

La 24 de ore de cand au respins categoric acordul pe Brexit, parlamentarii britanici au votat ca Brexitul sa nu se poata face fara un acord. Si asta cu 16 zile inainte de data oficiala la care Marea Britanie trebuie sa iasa din Uniunea Europeana.

Insa absurdul situatiei nu se opreste aici. Theresa May a propus o motiune confuza, in care nu-si asuma clar nicio optiune, desi sustinea ca militeaza pentru un Brexit doar pe baza de acord. Parlamentul a votat insa un amendament care a modificat textul motiunii, astfel ca el sa precizeze clar ca un Brexit fara acord nu va fi permis.

Asta a determinat-o pe May sa voteze impotriva propiei motiuni. Altfel spus, premierul care de peste doi ani negociaza acordul de Brexit, s-a opus ca Brexitul sa nu poata fi facut fara un acord. Nici ministrii ei n-au fost mai rasariti. Nu mai putin de 14 ministri au votat pentru un alt amendament, care continuea masuri pe care UE le respinsese deja categoric.

Toate astea dupa o dezbatere marcata de declaratii razboinice si populiste, ceea ce i-a facut pe oficialii de la Bruxelles rugati sa comenteze situatia sa exclame: „Doamne, sunt nebuni!”.

Comisia Europeana nici nu s-a mai obosit sa dea o reactie diplomata. „Am luat la cunostinta rezultatul votului din aceasta seara din Camera Comunelor. Sunt doar doua moduri de a iesi din UE: cu sau fara acord. UE e pregatita pentru ambele variante. Sa excluzi optiunea unui Brexit fara acord nu e de ajuns pentru ca asta sa nu se intample. Mai trebuie si sa fii de acord cu un acord. Am pregatit un acord impreuna cu premierul si UE e gata sa-l semneze”, a fost replica Comisiei Europene.

Cert este ca, daca divortul nu se produce pana pe 23 mai, Marea Britanie va fi in situatia hilara de a fi obligata sa participe la alegerile europarlamentare. Asta a punctat si May dupa a treia infrangere usturatoare din Parlament. Ea a spus ca cele doua optiuni acum sunt fie sa fie votat acordul ei, fie sa fie ceruta prelungirea Articolului 50 si Marea Britanie sa participe la alegeri in constuctia europeana din care incearca sa plece.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: