Parlamentul danez a votat interzicerea profanarii textelor religioase. Profanarea Coranului, Bibliei si Torei vor fi pedepsite cu amenzi sau pana la doi ani de inchisoare

externe

Parlamentul danez a votat interzicerea arderii scrierilor religioase dupa o serie de profanari ale Coranului in tara si in Suedia vecina, potrivit The Guardian.

Dupa luni de dezbateri intense, proiectul de lege care interzice arderea, murdarirea, calcarea in picioare sau taierea scrierilor religioase recunoscute – Coranul, Biblia sau Tora, a fost adoptat cu 94 de voturi pentru si 77 impotriva.

In timpul verii, copii ale Coranului au fost arse sau deteriorate in alt mod in timpul unei serii de proteste in Danemarca si Suedia, starnind zarva internationala. Criza diplomatica care a urmat a determinat ambele guverne sa spuna ca vor cauta modalitati de a limita legal astfel de acte.

Guvernul danez a prezentat miscarea ca pe o masura de securitate. Prezentand propunerea in august, ministrul justitiei, social-democratul Peter Hummelgaarda declarat ca „Dauneaza Danemarcei si intereselor daneze si risca sa afecteze securitatea danezilor din strainatate si aici, acasa”.
Cei care incalca noua lege ar putea fi pedepsiti cu amenzi sau pana la doi ani de inchisoare.

Unii critici sustin ca motivul Danemarcei pentru introducerea legislatiei este dorinta de a avea un loc in consiliul de securitate al ONU din 2025-2026. Altii spun ca va limita libertatea de exprimare. Doua partide de opozitie, Partidul Popular Danez si Noua Dreapta, au cerut un referendum pe aceasta tema.

„Legea este menita sa inhibe libertatea de exprimare si libertatea artistica. Si nu este nimic de care sa fii mandru”, a declarat Steffen Larsen, reprezentant legal al Aliantei Liberale, pentru postul danez DR.

„Istoria ne va judeca aspru pentru asta si cu un motiv intemeiat”, a declarat Inger Stojberg, liderul Democratilor din Danemarca, un partid populist de dreapta care a fost impotriva proiectului de lege.

Guvernul Danemarcei sustine ca legea, care va continua sa permita criticarea religiei, va avea foarte putin efect asupra libertatii de exprimare.

Cand proiectul de lege a fost prezentat pentru prima data in august, a fost criticat puternic pentru ceea ce a fost vazut drept o interpretare prea libera a ceea ce era considerat sacru. Proiectul de lege a fost reelaborat de atunci pentru a preciza ca se aplica numai cartilor sfinte din religii recunoscute in Danemarca.

Suedia cauta, de asemenea, modalitati de a preveni profanarea Coranului si a altor carti religioase, desi a exclus sa-si schimbe legile privind libertatea de exprimare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: