Parlamentul de la Budapesta il ataca dur pe Iohannis si lauda PSD. Rezolutie: „Condamnam declaratiile antimaghiare ale sefului statului roman”

politica

Afirmatiile recente ale presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, privind maghiarii sunt deosebit de potrivite pentru instigare la ura, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul ungar de Externe, Levente Magyar, in cadrul Comisiei de politica externa a Legislativului de la Budapesta, scrie oficiosul guvernamental Magyar Nemzet, citata de Rador.

Membrii comisiei au adoptat in unanimitate o rezolutie in care condamna declaratiile antimaghiare ale sefului statului roman si se angajeaza pentru sustinerea institutiei autonomiei.

Levente Magyar a subliniat: datorita originii sale germane, toata lumea a asteptat cu nadejde presedintia lui Iohannis, iar minoritatea maghiara din Romania l-a votat intr-un numar important atat in prima, cat si in a doua runda a alegerilor.

Secretarul de stat a amintit de declaratiile recente ale presedintelui Romaniei, care a acuzat Partidul Social Democrat (PSD) ca vrea sa dea Transivania maghiarilor, in timp ce Guvernul roman lupta eroic impotriva coronavirusului. Levente Magyar a mentionat, totodata, ca seful statului roman a salutat PSD in limba maghiara.

Presedintele Romaniei a subliniat ca aceia care negociaza cu maghiarii si nu adopta o pozitie ferma de refuz in ceea ce priveste chestiunile maghiare, sunt tradatori de tara. Potrivit secretarului ungar de stat, declaratiile lui Klaus Iohannis nu pot fi considerate doar un gest retoric de politica interna, deoarece acestea pot avea consecinte considerabile si sunt deosebit de potrivite pentru instigare la ura.

La mijlocul anului 2020, in Romania tonul antiminoritar a fost ridicat la cel mai inalt nivel, ceea ce nu s-a intamplat in ultimii ani. Levente Magyar s-a referit si la „traditia” romaneasca, si anume ca, daca exista o problema, cartea maghiara este intotdeauna potrivita pentru a distrage atentia publicului de la problemele reale.

Poate fi de asteptat ca Romania sa aiba probleme foarte grave in aceasta vara, a subliniat oficialul ungar, care a numit cele intamplate drept o prevestire rea pentru urmatoarele luni. „Dorim sa dezvoltam relatiilor romano-ungare, dar nu renuntam la sprijinul maghiarilor din afara granitelor Ungariei si la apararea acestei comunitati de tot felul de atacuri”, a precizat Levente Magyar.

Presedintele Comisiei de politica externa, Zsolt Nemeth (FIDESZ), a semnalat ca si o comisie din Parlamentul Romaniei va inscrie pe ordinea de zi aceasta chestiune, cu sprijinul social democratilor, probabil saptamana viitoare.

Zsolt Nemeth si-a exprimat regretul ca rezultatele pozitive obtinute in ultimii ani au cazut victime ale unei astfel de furtuni. Potrivit presedintelui Comisiei de politica externa, Romania trebuie sa lupte, in acelasi timp, cu doua tipuri de virus: cu noul tip de coronavirus si cu vechiul tip de virus, cel sovinist.

A aparut un nou purtator de virus, in persoana sefului statului roman, a afirmat Zsolt Nemeth, potrivit caruia cele intamplate prezinta riscul ca in situatia minoritatilor sa se produca o schimbare defavorabila fata de actualul status quo.

Zsolt Nemeth a mai spus ca Iohannis (reales in functie in 2019) nu poate prezenta niciun rezultat semnificativ, constitutional. Romania urmareste partinitor momentul in care Ungaria este supusa presiunii internationale.
Barna Zsigmond (FIDESZ) a atras atentia asupra faptului ca, dupa prima sa declaratie, Iohannis a continuat si a confirmat cele spuse anterior. A fost curios sa vada care vor fi urmatorii pasi?

Attila Mesterhazy (Partidul Socialist Ungar, MSZP) s-a intrebat, de asemenena, ce masuri au fost luate, respectiv ce planifica Ministerul roman de Externe, ce strategie comuna vor putea implementa in acest domeniu impreuna cu UDMR.

Lorinc Nacsa (Partidul Popular Crestin Democrat, KDNP) a spus despre cele intamplate ca a fost o campanie planuita din timp, ceea ce este un factor care agraveaza in mod special circumstantele.

Prin declaratia presedintelui Romaniai au fost falsificate faptele, a adaugat deputatul KDNP.

Hajnalka Juhasz (KDNP) a atras atentia asupra obligativitatii internationale ale Romaniei. Deputata a considerat ca este trist ca, in timp ce Ungaria a fost atacata din cauza legii anticoronavirus, presedintele Consiliului Europei nu se exprima in aceasta chestiune.

Kolomon Brenner (Jobbik) a calificat declaratia presedintelui roman drept scandaloasa, mentionand ca, dupa alegerea sa in functia de presedinte al Romaniei, multi maghiari din Transilvania au crezut ca tara va avea un presedinte mai prietenos in raport cu traditiile romanesti.

In raspunsul sau, Levente Magyar a pecizat: Toata lumea vede exact ceea ce se intampla, deoarece traditia este de a „lasa problemele sa fiarba”. Secretarul de stat a considerat ca tacerea Consiliului Europei este una din cele mai scelerate in aceasta chestiune.

Levente Magyar a mai mentionat ca in contextul gestionarii epidemiei au existat momente pozitive cu Romania, dar impresia sa este ca partea romana cauta acele puncte de care poate fi atasata naratiunea: politica maghiara reprezinta un pericol.

Raspunzand la o intrebare, Levente Magyar a precizat ca in aceasta chestiune nu s-au angajat in corespondente cu Ministerul roman de Externe; premierul si minisrul de externe au dat doar cate o declaratie.

Comisia de politica externa a Parlamentului ungar a adoptat o rezolutie cu privire la acest subiect. Zolt Nemeth a declarat dupa sedinta comisiei ca in opinia lor, autonomia este un interes al tuturor si este evident ca se formeaza o cooperare tot mai extinsa.

Zsolt Nemeth a lansat un apel presedintelui Romaniei, solicitand sa nu obstructioneze, ci sa contribuie la realizarea unui climat de intelegere. In rezolutie, membri comisiei se angajeaza sa continue cooperarea romano-ungara, considerand ca sunt condamnati la cooperare, Ungaria fiind poarta vestica a Romaniei si dincolo de situatie privind drepturile maghiarilor din Transilvania au multe interese comune.

Este o atitudine foarte iresponsabila din partea presedintelui Romaniei ca tocmai acum pune in pericol cooperarea, a spus Levente Magyar, mentionand ca cele doua tari au colaborat foarte bine in lupta impotriva epidemiei de coronavirus.

Presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului de la Budapesta a subliniat ca va trimite rezolutia comisiilor partenere din Romania, presedintilor celor doua camere din Legislativul roman, secretarului general al Consiliului Europei, presedintelui Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, OSCE si NATO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: