Parlamentul European considera ca Ungaria „nu-si va putea indeplini in mod fiabil” rolul in fruntea Consiliului UE

externe

Viktor Orban, santaj, fonduri, deblocate, UE, Ungaria

Noua rezolutie a Parlamentului European privind starea valorilor UE in Ungaria semnaleaza o serie de probleme, mai ales in perspectiva viitoarelor alegeri si a presedintiei ungare a Consiliului UE, potrivit serviciului de presa al Parlamentului European.

Parlamentul European a adoptat miercuri (399 de voturi pentru, 117 impotriva si 28 de abtineri) o noua rezolutie in care evalueaza democratia in Ungaria.

Textul condamna deficiente grave legate de sistemul judiciar, lupta impotriva coruptiei si a conflictelor de interese, libertatea presei, drepturile fundamentale, sistemele constitutionale si electorale, functionarea societatii civile, protectia intereselor financiare ale UE si respectarea principiilor pietei unice.

Avand in vedere ultimele cazuri de „incalcare permanenta, sistematica si deliberata” a valorilor UE in aceasta tara, Parlamentul European a condamnat adoptarea legii „privind protectia suveranitatii nationale” si crearea Oficiului pentru protectia suveranitatii. Biroul are „puteri largi si un sistem strict de supraveghere si sanctiuni, care incalca in mod fundamental standardele democratiei… si incalca numeroase legi ale UE”, se arata in rezolutia Parlamentului European.

Eurodeputatii solicita Comisiei Europene sa se adreseze Curtii de Justitie a UE cu o cerere de luare a unor masuri temporare de suspendare imediata a legii, deoarece aceasta afecteaza principiul alegerilor libere si corecte.

Avand in vedere toate acestea, membrii Parlamentului European si-au exprimat regretul fata de decizia Comisiei Europene de a debloca pana la 10,2 miliarde de euro din fondurile UE inghetate pentru Ungaria.

Deputatii europeni sunt, de asemenea, ingrijorati de faptul ca guvernul ungar nu isi va putea indeplini in mod corespunzator indatoririle in timpul presedintiei Consiliului Uniunii Europene din a doua jumatate a anului 2024 si solicita din nou crearea unui mecanism cuprinzator pentru protectia valorilor UE.

Anterior, mass-media a relatat ca presedintia de sase luni a Ungariei la Consiliul UE se va concentra pe lupta impotriva migratiei ilegale, pe integrarea in UE a Balcanilor de Vest si nu se va concentra aproape deloc pe problemele climatice.

La sfarsitul lunii decembrie, premierul ungar Viktor Orban a declarat ca presedintia ungara a Consiliului Uniunii Europene din a doua jumatate a anului 2024 va fi „mai mult pacificatoare”, iar obiectivul lui Orban este de a „ocupa Bruxelles-ul”.

De asemenea, Orban a comparat apartenenta Ungariei la UE cu ocupatia sovietica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: