Parlamentul francez au adoptat o reforma controversata a imigratiei cu doar cateva ore inainte de un acord UE de reformare a sistemului de azil

externe

Parlamentul francez a adoptat o lege care inaspreste politica de imigratie a Frantei. Proiectul de lege modificat a fost sustinut atat de partidul Renasterea al presedintelui Emmanuel Macron, cat si de Adunarea Nationala (RN) de extrema-dreapta a lui Marine Le Pen, potrivit BBC.

Votul a divizat partidul lui Macron, iar ministrul Sanatatii, Aurelien Rousseau, a demisionat in semn de protest.

Liderii unei treimi din regiunile franceze au declarat ca nu vor respecta anumite masuri din lege.

Un proiect anterior a fost respins de parlament saptamana trecuta, cand RN si stanga au votat impotriva. Ca raspuns, guvernul a reformulat proiectul de lege, facand unele dintre prevederile sale mai dure.

Noua lege ingreuneaza posibilitatea ca migrantii sa aduca membri ai familiei in Franta si le intarzie accesul la prestatiile sociale. De asemenea, interzice retinerea minorilor in centrele de detentie.

O prevedere controversata face discriminare intre cetateni si migranti, chiar si cei care traiesc in tara in mod legal, in determinarea eligibilitatii pentru prestatii.

Versiunea mai dura a atras partidele de dreapta, care au sustinut-o luni.

Marine Le Pen a salutat proiectul de lege modificat, numind-o o „victorie ideologica” pentru extrema dreapta. „Acesta este proiectul nostru de lege”, a spus Eric Ciotti, liderul partidului republican de dreapta. El l-a numit „ferm si curajos”.

Parlamentarii de stanga au spus ca Macron confera autoritate extremei drepte. „Istoria ii va aminti pe cei care si-au tradat convingerile”, a spus liderul partidului socialist, Olivier Faure.

32 din cele 101 departamente ale Frantei, inclusiv Paris, au declarat ca vor refuza sa puna in aplicare prevederile legii privind prestatiile pentru non-cetateni.

Votul din Franta a avut loc cu doar cateva ore inainte de un acord UE de reformare a sistemului de azil in cele 27 de state membre ale blocului.

Noul pact, convenit de guvernele UE si de membrii Parlamentului European, include crearea de centre de detentie la frontiera si permiterea expulzarii mai rapide a solicitantilor de azil respinsi. Salutat drept un acord de referinta de catre presedintele Parlamentului, Roberta Metsola, noul sistem permite solicitantilor de azil sa fie relocati din statele membre sudice, care au cel mai mare numar de sosiri, in alte tari.

Mai trebuie sa fie aprobat oficial de Parlament si de statele membre.

Noua legislatie franceza a scos in evidenta diviziunile in cadrul aliantei de guvernare. 27 de parlamentari au votat impotriva, in timp ce 32 s-au abtinut – aproape un sfert din deputatii pro-Macron.

Ministrul Sanatatii, Aurelien Rousseau, care a fost membru al Partidului Comunist in tinerete, a demisionat in semn de protest fata de legea imigratiei.

Proiectul de lege ar fi fost aprobat daca partidul lui Marine Le Pen s-ar fi abtinut, dar nu si daca ar fi votat impotriva. Guvernul a incercat sa argumenteze ca nu a depins de voturile RN.

Vorbind dupa vot, premierul a acceptat ca unele masuri din lege ar putea sa nu fie constitutionale. „Vom cere parerea Consiliului Constitutional”, a spus ea la radioul francez, referindu-se la o instanta superioara care sustine principiile constitutiei.

Grupurile pentru drepturile omului au denuntat noua reforma ca fiind cea mai regresiva lege a imigratiei din ultimele decenii.

Partidul lui Macron si-a pierdut majoritatea in parlament la alegerile din iunie 2022. De atunci, guvernul s-a trezit adesea in imposibilitatea de a promova legi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: