externe

Parlamentul Frantei a adoptat „pasaportul sanitar”. Care sunt beneficiile de care au parte posesorii

Adunarea Nationala a Frantei a aprobat miercuri instituirea unui ‘pasaport sanitar COVID-19’ ce va putea fi folosit pentru accesul la evenimente sportive, festivaluri si parcuri tematice cu prezenta numeroasa, o masura puternic contestata despre care guvernul afirma ca va ajuta la redeschiderea economiei, transmit Reuters si dpa, citate Agerpres.

Pasaportul sanitar, ce ar urma sa intre in vigoare pe 9 iunie, va face dovada ca posesorul fie este vaccinat impotriva COVID-19, fie are un test PCR negativ recent, fie s-a vindecat recent de infectia cu coronavirus si, ca urmare, a dezvoltat anticorpi pe care naturala.

In cadrul unei sedinte care s-a intins pana tarziu in noapte, 208 deputati au votat in favoarea reglementarilor de relaxare a urgentei sanitare, iar 85 s-au opus, a anuntat Adunarea Nationala pe Twitter miercuri. Pasaportul sanitar facea parte din acest pachet.

Articolul respectiv din proiect fusese respins la un prim vot din cauza grupului MoDem, care in fapt asigura partidului prezidential LREM (La Republique en Marche) o majoritate in Adunare.

Pasaportul sanitar a fost aprobat ulterior dupa un al doilea vot, la primele ore ale diminetii de miercuri, dupa ce guvernul a acceptat sa reduca perioada de tranzitie, pana la sfarsitul lui septembrie, fata de finele lunii octombrie in forma initiala, in care va putea sa reintroduca restrictii fara aprobarea parlamentului dupa ce starea de urgenta va fi ridicata pe 2 iunie.

In pofida criticilor ca reglementarile legate de pasaportul sanitar sunt prea vagi, proiectul legislativ nu a suferit modificari in aceasta privinta.

Franta a inceput sa relaxeze treptat masurile celui de-al treilea lockdown national, desi inregistreaza aproape 20.000 de cazuri noi de infectare zilnic si sectiile de terapie intensiva continua sa fie suprasolicitate.

Din 19 mai, restaurantele, cafenelele si barurile isi vor putea servi clientii in aer liber, iar magazinele, muzeele si cinematografele se vor redeschide. Dupa alte trei saptamani, lacasele de cult si stadioanele vor putea primi pana la 5.000 de persoane, iar tara va putea fi vizitata de turisti straini.

Presedintele Emmanuel Macron a descris pasaportul sanitar, care va putea fi prezentat in format digital sau pe hartie la evenimentele cu peste 1.000 de participanti, drept un instrument cheie pentru relaxarea masurilor anti-coronavirus.

Pasaportul nu va fi necesar in locuri publice obisnuite cum sunt restaurantele sau cinematografele si nici pentru accesul in transportul public.

Proiectul legislativ va ajunge acum in Senat, camera legislativa superioara.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Piedone ridica miza. Anunt pentru Ciolacu si Firea: „Niciodata, niciodata. Niciodata nu ma voi retrage, dar niciodata”

Cristian Popescu Piedone a sustinut apasat, marti seara, la Antena 3 ca "niciodata" nu se…

15 minute ago

Qatar: Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila si pozitiva” in negocierile pentru incheierea razboiului

Biroul politic al Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila…

6 ore ago

Doi ucraineni care au trecut granita in Romania prin Muntii Maramuresului au fost recuperati de Salvamont

Doi ucraineni cu varste de 25 si 26 de ani au fost salvati de SPJ…

6 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov se filmeaza antrenandu-se, pe fondul zvonurilor privind starea sa de sanatate

La cateva ore dupa ce Novaya Gazeta Europe a publicat un articol potrivit caruia liderul…

6 ore ago

Spania a decis ca Biserica Catolica sa compenseze victimele abuzurilor sexuale comise de membrii sai

Spania a aprobat marti un plan care prevede oferirea unor compensatii victimelor abuzurilor sexuale comise…

6 ore ago

Iranul ameninta ca va anihila Israelul daca acesta lanseaza un atac major asupra sa

Un atac israelian asupra teritoriului iranian ar avea ca rezultat disparitia „regimului sionist”, a declarat…

6 ore ago