Parlamentul Greciei faciliteaza construirea unei MOSCHEI la Atena. Numar urias de musulmani in capitala greaca

externe

Parlamentul grec a votat joi un nou amendament ce vizeaza rezolvarea „problemelor tehnice si birocratice” care impiedica constructia unei moschei la Atena, prima din capitala, un proiect care treneaza din 2000, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Amendamentul a fost votat de 206 de deputati din cei 300 ai Parlamentului.

Imputand intarzierile din acest proiect unor probleme „administrative”, ministrul educatiei si cultelor, Nikos Filis, a subliniat necesitatea „coeziunii sociale” pentru construirea unei moschei la Atena, unde traiesc aproape „200.000 de musulmani”, un numar care ar urma sa creasca dupa afluxul migratoriu de anul trecut.

Cu un buget de 946.000 de euro, moscheea, cu o suprafata de circa 500 mp, va fi construita in cartierul Eleonas, in apropiere de centru. Va fi prima moschee construita la Atena, una din putinele capitale europene care nu dispune de un astfel de loc de cult, noteaza AFP.

Cel putin trei legi propuse de trei guverne au fost votate de la anuntarea proiectului, in 2000. Au fost necesare cinci proceduri de depuneri de oferte pentru ca proiectul sa fie in cele din urma atribuit in 2013, din cauza opozitiei locuitorilor cartierului si a protestelor miscarilor de extrema dreapta precum cea neonazista Zorii Aurii.

Din cauza cresterii numarului de imigranti din Pakistan sau din alte tari musulmane, numeroase moschei neoficiale functioneaza in locatii improprii in centrul Atenei.

Ministrul a mai spus ca s-au emis autorizatii pentru alte patru moschei pe teritoriul tarii, care functionau pana acum clandestin. „Aceste moschei nu sunt noi, ele functioneaza deja de cativa ani, dar am reusit sa le aducem in legalitate”, si-a exprimat el satisfactia.

Singura moschee oficiala din Grecia este cea din regiunea Tracia (nord-vest), unde traieste o minoritate musulmana de origine turca.

Partidul Greci independenti, Anel, care participa la coalitia guvernamentala impreuna cu formatiunea de stanga Syriza a prim-ministrului Alexis Tsipras, a votat impotriva proiectului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: