Parlamentul Indoneziei ratifica codul penal care interzice sexul in afara casatoriei. Noul cod se va aplica si strainilor

externe

Parlamentul Indoneziei a aprobat, marti, un cod penal care interzice sexul in afara casatoriei cu o pedeapsa de pana la un an de inchisoare, parte dintr-o serie de modificari legislative despre care criticii spun ca submineaza libertatile civile in a treia democratie ca marime din lume, potrivit Reuters.

Noul cod, care se va aplica atat indonezienilor, cat si strainilor, va interzice, de asemenea, coabitarea intre cuplurile necasatorite, iar cei condamnati ar putea fi pasibili de o pedeapsa cu sase luni de inchisoare.

Codul penal a fost adoptata cu sprijinul tuturor partidelor politice si in ciuda avertismentelor grupurilor de afaceri ca ar putea speria turistii si ar putea dauna investitiilor.

Cu toate acestea, codul nu va intra in vigoare timp de trei ani pentru a permite elaborarea regulamentelor de implementare.

In prezent, Indonezia interzice adulterul, dar nu si sexul premarital.

Legile includ, de asemenea, interzicerea magiei negre, insultarea presedintelui sau a institutiilor statului, raspandirea opiniilor contrare ideologiei statului si organizarea de proteste fara notificare.

Criticii spun ca noile legi pot fi folosite pentru a controla moralitatea in cea mai mare natiune din lume cu majoritate musulmana, care, in ultimii ani, a cunoscut o crestere a conservatorismului religios.

Maulana Yusran, seful adjunct al consiliului pentru industria turismului din Indonezia, a declarat ca noul proiect de lege este „total contraproductiv” intr-un moment in care economia si turismul incepeau sa-si revina dupa pandemie.

„Hotelurile sau orice facilitati de cazare sunt ca a doua casa pentru turisti. Odata cu ratificarea acestui cod penal, hotelurile sunt acum locuri problematice”, a spus el.

Legiuitorii au salutat adoptarea codului penal ca fiind o revizuire atat de necesara a unui vestigiu colonial.

„Vechiul cod apartine mostenirii olandeze… si nu mai este relevant acum”, a declarat Bambang Wuryanto, seful comisiei parlamentare care a revizuit codul.

Oponentii proiectului de lege au evidentiat articole despre care spun ca vor reduce libertatea de exprimare si vor reprezenta un „urias regres” in asigurarea pastrarii libertatilor democratice dupa caderea liderului autoritar Suharto in 1998.

Raspunzand criticilor, ministrul Legii si Drepturilor Omului din Indonezia, Yasonna Laoly, a declarat parlamentului: „Nu este usor pentru o tara multiculturala si multietnica sa creeze un cod penal care sa satisfaca toate interesele”.

Expertii spun ca un articol din cod ar putea consolida reglementarile discriminatorii si inspirate de sharia la nivel local si ar putea reprezenta o amenintare speciala pentru persoanele LGBT.

„In zonele conservatoare vor aparea reglementari care nu sunt in conformitate cu principiile drepturilor omului”, a spus Bivitri Susanti, de la Facultatea de Drept Jentera Indonesia, referindu-se la regulamentele existente in unele regiuni care impun restrictii pentru femei sau care vizeaza ceea ce este descris drept „deviatie sexuala”.

Noile legi vor include si pedepse mai blande pentru cei acuzati de coruptie.

Acuzatiile privind moralitatea au fost partial reduse de la o versiune anterioara a proiectului de lege, astfel incat sa poata fi raportate numai de catre parti limitate, cum ar fi sotul, parintele sau copilul.

Guvernul planuise sa adopte o revizuire a codului penal din epoca coloniala a tarii in 2019, dar protestele la nivel national au oprit adoptarea acestuia.

De atunci, parlamentarii au redus unele dintre prevederi, presedintele Joko Widodo cerand parlamentului sa adopte proiectul de lege in acest an, inaintea alegerilor prezidentiale programate pentru inceputul lui 2024.

Raspunsul publicului la noul cod a fost redus pana acum, cu proteste mici organizate in capitala luni si marti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: