Parlamentul infiinteaza „Comisia Sparanghelul”. Nici gand sa ancheteze si abuzul CCR in cazul Kovesi

politica

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat, marti, solicitarea PSD-ALDE-Pro Romania de constituire a unei comisii de ancheta pentru „Operatiunea Sparanghel”, vizand actiunile autoritatilor in contextul plecarii unui numar mare de romani ca muncitori zilieri in strainatate, in timpul pandemiei de coronavirus.

Solicitarea, care a fost semnata de liderii PSD, Pro Romania si ALDE, Marcel Ciolacu, Victor Ponta si Calin Popescu Tariceanu, urmeaza sa fie supusa votului plenului reunit al Parlamentului la o sedinta ulterioara, scrie Agerpres.

Potrivit solicitarii, comisia are rolul de a stabili responsabilitatile cu privire la incalcarea regulilor impuse de Ordonantele Militare, rolul institutiilor statului in aceasta incalcare a starii de urgenta si mecanismul prin care mii de romani au putut fi transportati pe timpul noptii de 8 spre 9 aprilie din localitatile lor de origine, unele aflate in carantina cu stricta supraveghere militara, la Aeroportul International Avram Iancu din Cluj Napoca. Comisia va intocmi un raport care va fi supus dezbaterii plenului Parlamentului.

Vicepresedintele liberal al Senatului, Alina Gorghiu, considera ca este „inutila” infiintarea Comisiei „Sparanghelul” pentru ca ministrii Muncii si de Externe, Violeta Alexandru si Bogdan Aurescu, au raspuns intrebarilor parlamentarilor atunci cand au fost audiati in comisiile de specialitate si au dat toate lamuririle necesare.

Gorghiu a precizat ca reprezentantii PNL s-au opus marti, in sedinta Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, infiintarii Comisiei parlamentare de ancheta pentru investigarea eventualelor nereguli si fraude semnalate in spatiul public cu ocazia deplasarii muncitorilor romani sezonieri la cules de sparanghel in strainatate.

„E inutil! Scopul este de a sicana ministri din Cabinetul Orban, care la audierea de saptamana trecuta din Senat au dat, pret de 3 ore, toate lamuririle necesare! In toata aceasta perioada, in care PSD are conducerea Camerei Deputatilor si Senatului si detine majoritatea impreuna cu satelitii, au infiintat comisii de ancheta doar pentru subiecte de presa, nu pentru ca interesul public i-ar mana”, a explicat senatorul PNL, marti, pentru Agerpres.

Gorghiu a dat drept exemplu Comisia parlamentara de ancheta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru verificarea posibilei implicari a Serviciului de Protectie si Paza in activitatea unor partide politice si in activitatea unor lideri ai acestor partide, infiintata la 4 iunie 2018, „fara alt efect in afara hartuirii unor institutii” si Comisia parlamentara de ancheta pentru investigarea eventualelor nereguli si fraude semnalate in spatiul public cu ocazia derularii procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019, „care nici acum, la un an distanta, nu are raport”.

In opinia sa, pentru PSD „este o regula de neincalcat ducerea in derizoriu a ideii de comisie de ancheta”. „PSD ar trebui sa raspunda de ce in guvernarile lor au plecat milioanele de romani in afara tarii pentru un trai mai bun”, a adaugat Alina Gorghiu.

Iohannis a cerut recent infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta a modului in care CCR i-a incalcat drepturile Laurei Codruta Kovesi.

„Nu ma astept ca astazi, cand CEDO a hotarat ca doamnei Kovesi i s-au incalcat drepturi fundamentale, PSD sa se grabeasca sa infiinteze o comisie parlamentara prin care sa ancheteze de ce a fost posibil acest lucru”, a spus presedintele.

Mai mult despre:

Comentarii: