Parlamentul Italiei respinge reforma Mecanismului European de Stabilitate si supara Bruxelles-ul

externe

Giorgia Meloni, islamizare, Europa, civilizatie

Camera inferioara a parlamentului Italiei a votat joi impotriva unei reforme mult asteptate a fondului de salvare a zonei euro, punand la indoiala ratificarea unui tratat al Uniunii Europene care este menit sa ofere ajutor bancilor aflate in faliment, transmite Reuters.

Votul a confirmat ostilitatea profunda din cadrul coalitiei de guvernamant a premierului Giorgia Meloni fata de revizuirea asa-numitului Mecanism European de Stabilitate (MES), care a fost aprobat de toate celelalte tari din zona euro, cu exceptia Italiei.

Paschal Donohoe, presedintele Eurogrup al ministrilor de finante din zona euro, a declarat ca regreta rezultatul si ca in lunile urmatoare va continua sa se implice in aceasta problema impreuna cu autoritatile italiene.

„Finalizarea reformei Tratatului MES este un element cheie al retelei noastre comune de siguranta in zona euro, in beneficiul tuturor tarilor membre ale zonei euro”, a spus el intr-un comunicat.

Votul va impiedica parlamentul sa aprobe acelasi text de reforma in urmatoarele sase luni, a declarat reporterilor Ylenia Lucaselli, de la partidul nationalist Fratii Italiei al lui Meloni.

O sursa din biroul lui Meloni a spus ca respingerea ar putea oferi UE o oportunitate de a lua in considerare modificarile aduse MES mai in concordanta cu nevoile zonei euro.

Meloni si ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, nu s-au aflat joi in camera pentru dezbaterea si votul ulterior, in care MES a fost respinsa cu 184 de voturi impotriva, 72 pentru si 44 de abtineri.

Partidul Fratii Italiei si Liga au votat impotriva, in timp ce celalalt grup principal de coalitie, Forza Italia, s-a abtinut. Miscarea 5 Stele de opozitie, condusa de fostul premier Giuseppe Conte, s-a opus, de asemenea, motiunii.

Ministrul adjunct al Economiei, Maurizio Leo, din partidul lui Meloni, a declarat reporterilor ca parlamentul este suveran si ca guvernul trebuie sa recunoasca decizia.

MES poate oferi un colac de salvare guvernelor zonei euro izolate de piete sau poate recapitaliza bancile si poate oferi credit preventiv. Cu toate acestea, multe partide italiene se tem ca pactul ar putea declansa o restructurare a uriasei datorii publice a Italiei.

MES initial ramane operational, dar nu poate sprijini Fondul unic de rezolutie (SRF), responsabil de tratarea cu bancile aflate in dificultate, fara ca Roma sa semneze acordul.

„Este regretabil ca nu am reusit sa realizam infiintarea sistemului de protectie SRF, o piatra de hotar a finalizarii uniunii bancare in UE”, a spus Donohoe.

Consilierul lui Meloni, Giovanbattista Fazzolari, a spus ca interesele Italiei au fost pe primul loc. „Sistemul nostru bancar este printre cele mai solide din Europa si din intreaga lume si nu trebuie sa modificam (tratatul ESM) pentru a salva bancile mari ale altor tari”, a declarat el pentru televiziunea de stat RAI.

Meloni a criticat in mod repetat MES pentru ca cere tarilor sa implementeze programe de austeritate sau reforma financiara in schimbul ajutorului sau, spunand ca acest lucru ar creste riscul unei restructurari a datoriilor.

Votul privind MES a avut loc a doua zi dupa ce statele membre ale UE au incheiat un acord cu privire la reguli fiscale mai blande. Meloni a spus ca noul Pact de stabilitate si crestere a fost mai bun decat cel vechi, dar a fost dezamagita ca nu a exclus investitiile strategice din calculele deficitului si datoriilor tarilor.

Guvernul italian a indicat la inceputul acestei luni ca nu va aproba tratatul MES decat daca va exista mai intai un acord privind Pactul de stabilitate.

„Au gresit in privinta Pactului de stabilitate si acum, pentru a acoperi esecul, resping MES”, a declarat Giuseppe Provenzano, un parlamentar al Partidului Democrat de opozitie de centru-stanga.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: