UPDATE Parlamentul Olandei NU a recomandat un vot impotriva integrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen / Rezolutia cere Guvernului de la Haga sa nu adopte „masuri ireversibile” pana cand nu verifica cu atentie indeplinirea criteriilor de integrare

politica

schengen, romania

Diplomati europeni consultati de Aktual24 au precizat ca rezolutia adoptata de Parlamentul olandez, si preluata de o parte din presa ca fiind o solicitare de a se vota impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, prevede de fapt o cerere adresata Guvernului de la Haga de a nu adopta „masuri ireversibile” pana cand nu se verifica cu atentie indeplinirea criteriilor de integrare.

De unde a pornit disputa:

  • Eurodeputata olandeza Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew in Comisia pentru libertati civile (LIBE), a declarat joi pentru Agerpres ca „parlamentul olandez a adoptat o rezolutie care afirma ca Olanda nu ar trebui sa voteze pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen”. Eurodeputata a mai spus ca regreta acest „vot” si ca membrii partidului sau au votat impotriva rezolutiei, considerand ca Romania si Bulgaria trebuie sa adere imediat la spatiul Schengen deoarece au indeplinit criteriile necesare.

Care este realitatea:

Concret, rezolutia cere Guvernului sa continue „investigatiile privind securitatea frontierelor Romaniei si Bulgariei, pe baza faptului ca Tarile de Jos analizeaza cu strictete si corectitudine functionarea statului de drept si scaderea coruptiei si a criminalitatii organizate in ambele tari” iar pana la finalizarea acestor investigatii sa nu adopte „masuri ireversibile”.

In motivarea acestei solicitari, rezoltia arata:

  • „coruptia si problemele legate de crima organizata intr-o tara Schengen pot cauza probleme majore in ceea ce priveste functionarea controlului de frontiera din tara in cauza si, prin urmare, reprezinta riscuri de securitate pentru Tarile de Jos si pentru intregul spatiu Schengen”

———————-

In Olanda, dupa alegerile parlamentare din 15-17 martie 2021 a fost semnat un acord de coalitie pentru perioada 2021-2025 intre Partidul Conservator Liberal (VVD, membru al grupului Renew Europe), Partidul Democratii 66 (D66, membru al grupului Renew Europe), Apelul Crestin-Democrat (CDA, membru al grupului PPE) si Uniunea Crestina (membra a grupului PPE). La 10 ianuarie acest an a fost instalat actualul guvern de coalitie condus de premierul Mark Rutte (VVD).

Parlamentul European a adoptat, marti, cu o larga majoritate, o rezolutie nonlegislativa in care cere Consiliului Uniunii Europene ca, pana la sfarsitul anului 2022, sa ia toate masurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen de libera circulatie. Pentru extinderea spatiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

In prezent, dintre tarile membre ale UE, doar Bulgaria, Croatia, Cipru, Irlanda si Romania nu fac parte din spatiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: